Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse abrikoos 'Beni-chi-dori'

Prunus mume 'Beni-chi-dori'  • 

Foto: Japanse abrikoos 'Beni-chi-dori'

Prunus mume ‘Beni-shidori’ is de in Europa meest aangeplante en meest winterharde cultivar van de Japanse abrikoos. Het is een elegante kleine, bladverliezende boom. Hij bloeit vroeg in het voorjaar, voor het blad, met grote, halfgevulde, helderroze, sterk geurende bloempjes. ‘Beni-shidori’ is waarschijnlijk een recente cultivar die sinds 1961 bekend is.
De Nederlandse naam is enigszins verwarrend omdat hij niet uit Japan maar eigenlijk uit China en Korea afkomstig is, en het omdat het eerder om een pruim dan om een abrikoos gaat. Hij wordt wel al eeuwenlang gecultiveerd in Japan en werd in het midden van de 19de eeuw in Europa geïntroduceerd vanuit Japan.
In de Chinese poëzie en op oude Chinese gravures is P. mume een symbool van eigenliefde, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Het is ook een symbool van een lang leven en wordt beschouwd als de beste afweer tegen alle kwaad. Als de P. mume met nieuwjaar bloeit gaat men een voorspoedig jaar tegemoet. Traditioneel wordt op de vooravond van nieuwjaar boven de deur van het huis een bloeiende abrikoostak gehangen om het kwade te bezweren.
De boom is perfect winterhard in het grootste deel van Noord-West-Europa, maar door de zeer vroege bloei kunnen de bloemknoppen en bloemen bevriezen. Omdat hij veel slapende knoppen heeft, zal hij zelfs na een vorstprik meestal toch nog bloeien. Door vorstschade en omdat het tijdens de bloeiperiode veelal te koud of te nat weer is, worden slechts zelden vruchten gevormd en wordt hij bij ons dan ook als sierboom geteeld.

Meer info: Arbor

Eigenschappen

Hoogte
1 - 800 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend