MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Kuiflavendel 'Marseille' bemesten

  • Van eind Februari tot eind Oktober     Elke 3 maanden

   Geen mest, wel kalk

   Lavendel heeft veel zon nodig en een goed doorlatende plek. Geef geen mest, een arme bodem is best. Geef ook nooit water aan lavendel in volle grond. Kalk is wel een must. Werk bij het aanplanten heel royaal kalk (tot 4 keer meer dan wat op de verpakking staat!) onder de aarde. Geef elke 2 à 3 jaar een onderhoudsdosis zoals op de verpakking staat. Lavendelplanten staan graag vrij, tussen overhangende planten kwijnen ze weg.

 • Kuiflavendel 'Marseille' bekalken

  • Van begin Maart tot begin November     Elk 1/2 jaar

   Kalk strooien

   Lavendel is een kalk minnende plant geef de lavendel plant een zeer royaal portie kalk houd u hierbij niet aan de richtlijnen op de verpakking kalk zijn de meststoffen voor de lavendel planten

 • Kuiflavendel 'Marseille' snoeien

  • Van begin Maart tot eind Maart     Eenmalig

   Snoeien Lavandula stoechas:
   Lavandula stoechas snoeien zoals de gewone lavendel.
   Als men lavendel niet snoeit bekomt men een grote, onregelmatige struik, met onderaan en binnenin de struik sterk verhoute twijgen. Het jong loof bevindt zich dan na enkele jaren enkel nog op de bovenkant van de takken. De onderkanten zijn dan vrij kaal en de plant ziet er niet echt mooi meer uit.
   De beste methode om vlinderlavendel en gewone lavendel te snoeien is als volgt:

   kort na de bloei: uitgebloeide bloemen verwijderen
   De uitgebloeide bloemaren weg knippen. De takken die er hier en daar uitspringen en zo een mooi zicht belemmeren mogen ook al worden afgeknipt. U mag zeker niet te diep snoeien, want de plant moet nog weerstand bieden tegen de vorst, vandaar enkel de opschiksnoei na de bloei. 
    
   in het voorjaar: de eigenlijke snoei
   De eigenlijke snoei van de lavendel gebeurt na de strengste vorst, vanaf half maart tot begin april. Voor deze grondige snoeibeurt kunt u best werken met de haagschaar. Bij planten die men jaarlijks snoeit mag men gerust terug snoeien tot 10 a 15 cm boven de grond. De bloemen zullen ontstaan op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.

   Let op: planten die meerdere jaren niet gesnoeid werden, hebben onderaan enkel nog dood hout waaruit geen nieuwe scheutjes meer kunnen ontstaan. Deze planten mogen dan ook niet te diep worden gesnoeid.

 • Kuiflavendel 'Marseille' bloeien

  • Van begin Juni tot midden Oktober
 • Kuiflavendel 'Marseille' overwinteren

  • Van eind Oktober tot begin Maart     Elke maand

   Niet winterhard. Vorstvrij laten overwintering.