Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Teunisbloem (algemeen)

Teunisbloem (Oenothera) is een geslacht van zo'n 125 soorten eenjarige, tweejarige en vaste planten uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). De soorten komen van nature voor in Zuid- en Noord-Amerika, maar zijn ondertussen ingeburgerd in vele landen.

De botanische naam Oenothera betekent 'ezelsvanger', van het Oudgriekse 'oeno' = ezel en 'thera' = vangen, achtervolgen. Men gelooft dat de naam refereert aan de giftigheid van de plant die gebruikt kan worden om ezels en andere dieren te vangen. De Nederlandse naam teunisbloem is afgeleid van Sint Antonius van Padua, omdat de plant bloeit rond diens naamdag.

Het geslacht heeft gele bloemen met vier kroonbladen. Er bestaan ook soorten met witte, roze of rode bloemen. De bloemen staan rechtop of schuin omhoog. De bloemen bezitten een kelkbuis.
De plant bloeit van eind juni tot midden november. De zaden van de meeste soorten rijpen van augustus tot oktober. De zaaddoos bevat circa 200 zaadjes waaruit een kostbare olie wordt gewonnen.
Het geslacht is verwant aan het wilgenroosje. Veel soorten zijn nachtbloeiers en hebben de gewoonte de bloemen 's avonds in de schemering te openen. De knoppen ontvouwen zich in enkele minuten tot bloemen. De volgende dag verwelken ze, maar 's avonds gaan weer nieuwe bloemen open, zo wekenlang. Ze worden door nachtactieve insecten bestoven.

Zaden kunnen van het late voorjaar tot de vroege zomer in de volle grond gezaaid worden. De plant is meestal met karige grond tevreden. Op voedselrijke grond wordt ze gemakkelijk weggeconcurreerd door andere soorten, wieden van andere soorten is dan gewenst.

Hoewel er drie soorten in het wild voorkomen, worden deze ook vaak in tuinen aangeplant. Hiernaast worden er diverse cultivars gekweekt.
Vooral de soorten Oenothera fruticosa, Oenothera macrocarpa en Oenothera speciosa staan aan de basis van veel cultivars.

Hier is een aantal hybriden geselecteerd:

  •     Oenothera 'African Sun'
  •     Oenothera 'Apricot Delight'
  •     Oenothera 'Cold Crick'
  •     Oenothera 'Lemon Sunset'
  •     Oenothera 'Longest Day'


In Europa komen vier soorten en één hybride voor, die ook alle in België en/of Nederland voorkomen:

  • Grote teunisbloem (Oenothera glazioviana, synoniem: Oenothera erythrosepala) - sinds de 19e eeuw.
  • Kleine teunisbloem (Oenothera parviflora) - sinds de 18e eeuw. In recentere publicaties staat dat het in de Benelux gaat over Oenothera deflexa of de zandteunisbloem .
  • Middelste teunisbloem (Oenothera biennis) - sinds de 17e eeuw
  • Duinteunisbloem (Oenothera oakesiana)
  • Bastaardteunisbloem (Oenothera × fallax)

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen

 

In de webshop