MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Klimroos (algemeen)

Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola’s kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van circa half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er doorbloeiende klimrozen die vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Er bestaan ook klimrozen op stam, waarbij de ranken naar beneden vallen, ook wel treurrozen genoemd. 

De ramblers vormen een aparte groep klimrozen. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken, bloeien kort, maar vormen mooie rozenbottels. Deze rozen kunnen ook prima in bomen klimmen.

Het is natuurlijk prachtig om rozen langs de gevel te laten groeien. Heb je geen voortuin en wil je een roos tegen de gevel planten, dan is het weghalen van een paar stoeptegels een makkelijke oplossing. In sommige gemeenten zijn hier speciale regels voor en moet je toestemming vragen. Ook zijn er steden waar de aanleg van geveltuintjes juist gestimuleerd wordt.

Klimrozen begeleiden: Een klimroos is eigenlijk geen echte klimplant. De roos groeit wel omhoog, maar heeft altijd een steuntje nodig. Dat kan onder andere met:

  •     Een houten of stalen klimrek (draadscherm/trellis). Bij draadscherm plaatsen kun je een handige instructievideo bekijken over het plaatsen van een draadscherm in de schutting.
  •     Breng ogen aan in de gevelstenen.
  •     Een ijzeren rozenstok. Om de takken aan te binden kun je speciaal buisband, foamdraad of draadclips gebruiken.

Klimrozen verzorgen: Heb je klimrozen geplant, dan moet je ze vervolgens natuurlijk ook verzorgen.

  •     Bemest de roos in maart en in juli (als de eerste bloei achter de rug is) met speciale rozenvoeding. Lees meer bij rozen bemesten.
  •     Geef bij warm en droog weer extra water.
  •     Knip bij doorbloeiende rozen steeds de uitgebloeide bloemen af.

    Maart is de tijd om doorbloeiende rozen te snoeien. Snoei om de paar jaar een oude tak tot op de grond weg. Zo ontstaan nieuwe takken en voorkomt u dat een roos alleen maar in de top gaat bloeien. Eenmalig bloeiende klimrozen en ramblers snoei je na de bloei terug.

Eigenschappen

Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop