Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Druif 'Vroege van der Laan'

Foto: Druif 'Vroege van der Laan'
Foto: Druif 'Vroege van der Laan'

Informatie en teelt:

Vitis vinifera 'Vroege van der Laan' is een geelwitte druif die bijzonder geschikt is voor de teelt in openlucht. Behoort tot de oude rassen. Plant zijn sterk en vrij goed bestand tegen schimmelziekten, behalve in de kas of serre. Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor openlucht voor ons klimaat. Welke zomer u ook treft, 'Vroege van der Laan' komt steeds tot een aangename productie.

Oogsten:

De druiven zijn rijp midden augustus-begin september. De productie is matig tot goed. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze vooral gebruikt voor de aanmaak van sappen en witte wijnen.

Standplaats:

De druif houdt van een warme en zonnige standplaats op het zuiden. Kies hoe dan ook altijd een plaats die maximaal en langdurig door de zon wordt beschenen. Ideaal is een plaatsje tegen een gevelmuur. Restanten van steengruis en kalk in de grond (oude fundering) zijn meestal bevorderlijk voor een goede groei.

Bodem:

Vitis vinifera 'Vroege van der Laan' kan op elke grondsoort worden geteeld, doch de beste kwaliteit wordt bereikt in de zwaardere bodems zoals de leem- of zandleemgronden. De zandige bodems zijn iets minder geschikt. Bodems met storende lagen zoals ijzersteenlagen of een vaste laag op 30-40 cm diepte benadelen erg de wortelontwikkeling en dienen gebroken te worden vooraleer de druivelaars aan te planten.

Eigenschappen

Variëteit van
Druif (algemeen) (Vitis vinifera (algemeen))
Hoogte
100 - 400 cm