MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei 'Daroyal'

Groeit in 32 tuinen

Latijnse naam
Fragaria x ananassa 'Daroyal'

Algemene omschrijving

Daroyal is een lekkere aardbei en geeft vroeg in Juni al mooie grote vruchten. Het is een sterk groeiend gewas en minder gevoelig voor bodemziektes. Een goed ras om de pluk vroeg te beginnen.

Fragaria x ananassa 'Daroyal' groeit prima in de volle grond. Verbeter arme tuingrond door er wat compost en aardbeienmest door te mengen. Maak heuvels van ca. 35-40 cm hoog om de aardbeien op te planten. Dek de heuvels af met zwarte folie. De afstand tussen de rijen kan 80 cm zijn. Maak op de plantplek met een scherp mes een kruis en zet hier het kluitje in de grond. De plantafstand is 30 cm. Geef na het planten direct water. Aardbeien groeien goed in humusrijke, vruchtbare grond die niet te droog is maar in de winter ook zeker niet te nat.

Bemest uw aardbeien in het voorjaar met de aardbeienmest. Gebruik bij de bemesting niet teveel stikstof, want dat zorgt voor een waterige smaak. Verwijder regelmatig het onkruid en geef in droge perioden extra water. Een mulch is aan te raden, zodat de grond niet zo snel uitdroogt en de vruchten tegen rotten beschermd worden. Heeft u bij het planten geen zwarte folie gebruikt? Leg dan stro tussen de planten als de vruchten gaan rijpen. De planten blijven meestal twee jaar op dezelfde plek staan. Dan wordt er een nieuw bed met jonge planten aangelegd op een andere plek. Fragaria x ananassa 'Daroyal' kan ook heel goed in bloempotten en plantenbakken gekweekt worden. Overwinter de planten in een koele, vorstvrije ruimte.