MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Afrikaanse lelie (algemeen) Afrikaanse lelie (algemeen) Afrikaanse lelie (algemeen) +Afrikaanse lelie (algemeen)

Groeit in 4219 tuinen

Latijnse naam
Agapanthus
Andere benamingen
liefdesbloem
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig, Neen
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend

Algemene omschrijving

De afrikaanse lelie is moeilijk onder te brengen in een bepaalde familie. Bij ons en Nederland wordt deze ondergebracht bij de lelieachtigen, Lilaceae, waartoe ook de lelie en de ui behoren. In Engeland wordt deze onder de Amaryllidaceae gebracht waarvan ook de amaryllis, clivia en naricis lid van zijn. De bladeren komen als rozetten uit de grond en kunnen tot 60 cm lang worden. Op bladloze stelen, die tot 150 cm kunnen worden, komen de bloemen. De zaaddozen die na de bloei komen kunnen nog enige tijd dekoratief zijn aan de plant. Niettegenstaande de lange bloeistengels kan de plant zeer goed in de wind gedijen. Meestal wordt ze gebruikt als kuipplant, maar ook in volle grond komt ze zeer goed tot haar recht. Mits goede afdekking tijdens de winter kunnen de planten vele jaren ons klimaat overleven. Het zijn alleen de bladverliezende soorten die bij ons kunnen in volle grond overwinteren.

De Agapanthus africanus (syn. A. umbellatus) is een bladhoudende soort die bij ons moeilijk buiten kan overwinteren. Deze wordt dan ook alleen als kuipplant toegepast en tijdens de winter op een vorstvrije plaats gezet. De violetkleurige bloemen staan op een tot 90 cm groeiende stengel.

De Agapanhus campanulatus daarentegen kan bij ons perfect in de tuin worden gehouden.. De bloeistengels groeien ongeveer tot een 75 cm. De bloemen zijn lichtblauw tot lavendelblauw van kleur.

De hybriden zijn doorgaans weinig winterhard en kunnen beter binnen worden overwinteren.

Plantvoorschriften Algemeen
Geef de Agapanthus een open zonnige standplaats.
Het mooiste effect geven 3-5 planten bij elkaar.
Planten met de neuzen ongeveer 3cm onder de aarde.
Steeds de nodige drainage voorzien: Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter! In zware grond – grind of argexkorrels toevoegen. In zanderige grond voldoende compost toevoegen. In pot, steeds onderaan goede drainagelaag voorzien.
Planten die u in het voorjaar koopt en die nog geen nieuwe groei vertonen moeten met de kroon 5cm onder het grondoppervlak worden geplant.
Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon.
Houd niet van verpotten. Ieder jaar verpotten is uit den boze. Zet de plant steeds van bij de aanvang in een voldoende grote pot.
Nog een laatste tip: deze plant heeft de neiging om na enige tijd de pot uit te groeien. Dit maakt het water geven erg lastig. Daarom is het verstandig om bij het verpotten de pot niet helemaal te vullen, maar een royale gietrand over te houden.
Onderhoud
Alhoewel een Agapanthus droogte uitstekend verdraagt, is het toch beter om uw Agapanthus in bloei 1x per week flink te gieten tijdens een droogteperiode.
Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een dessertlepel tot een eetlepel mestkorrels.  Gebruik deze meststof ook in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode (dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.
De bladverliezende Agapanthus is uitermate geschikt in border of tuin.
Onze ervaring is zelfs dat de plant daar nog beter groeit. Heeft u de Agapanthus in uw border geplant dan kunt u de plant in de winter dus niet binnen halen.
U kunt deze dan het beste afdekken met plastic en daarover een dikke laag bladeren, stro of iets dergelijks aanbrengen tegen de vorst als het echt te koud wordt.
Winterbescherming tijdig (maar niet te vroeg) verwijderen, van zodra de langdurige vorstperiodes voorbij zijn kan een lichtere winterbescherming met enkel vliesdoek volstaan. Als de Agapanthus te lang ondergedekt blijft dan ontwikkelen zich zwakke en slappe jonge scheuten.
Gebruik voor de Agapanthus nooit een dure pot, want deze gaat onherroepelijk verloren als je moet verpotten. Er is geen enkele plant die zich met zijn wortels zo in de pot vastvreet als de Agapanthus en daarom is er maar één remedie en dat is het kapotslaan van de pot
Delen in eind voorjaar liefst om de 4 jaar.
Ziekten
Virusziekten; plant vernietigen
 

http://www.devrijboom.be

Berichten over deze plant