MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Geel walstro

Groeit in 13 tuinen

Latijnse naam
Galium verum
Andere benamingen
echt walstro, duinwalstro
Hoogte
10 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

is een vaste plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae).

Geel walstro is een rechtopstaande of bodembedekkende plant die 15-100 cm hoog kan worden. Doordat de ronde stengels vier ribben hebben, lijken ze vierkant. De plant vormt kransen van acht tot twaalf bladeren. Deze zijn lijnvormigen hebben een lengte van 0,6-1,2 cm. De bladranden zijn omgerold. De bovenzijde is donkergroen en glanzend; de onderzijde is bleker.

De bloem is goudgeel of citroengeel en heeft een grootte van 2-4 mm. De kroonslippen hebben een fijne stekpunt en een omgerolde rand. De onderzijde van de bloem is behaard. De bloemen hebben een honingachtige geur. De bloeiwijze is een pluim. De bloemen vormen bijschermen die samen een soort pluim vormen. De soort bloeit van juni tot de herfst. De vrucht is een tweedelige splitvrucht die onbehaard is en 1-1,5 mm lang wordt. De rijpheid van de vruchten is te controleren aan de hand van de kleur: zodra deze zwart is, is de vrucht rijp.

Geel walstro komt voor in weilanden, heggen, duinen, aan wegkanten, oevers en op droge zandgronden.

De plant bevat stremsel, dat bij de kaasbereiding gebruikt kan worden. Met de kleurstof uit de bloemen wordt Chesterkaas geelachtig-oranje gekleurd, hetgeen tevens de speciale smaak aan deze kaas geeft. In Schotland wordt de plant nog als verfstof gebruikt. Uit de wortel wordt een rode en uit de bloemen een gele verfstof gewonnen.

Geel walstro wordt in de fytotherapie gebruikt omdat er geneeskrachtige eigenschappen aan de plant worden toegeschreven.

De rups van klein avondrood (Deilephila porcellus) heeft de plant als waardplant.

Liggend bergvlas is een parasiet op geel walstro. Ook de halfparasiete plant walstrobremraap kan op geel walstro voorkomen.

Bron: wikipedia

Berichten over deze plant