MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Groot streepzaad

Foto: Groot streepzaad

is een tweejarige plant, die behoort tot de composietenfamilie (asteraceae).

De plant wordt 40-120 cm hoog en heeft een rechtopstaande, gegroefde stengel. De bladen zijn bochtig veerspletig, ongeveer als van een paardenbloem maar met smallere slippen. De bloemhoofdjes zijn goudgeel en circa 3 cm breed. De plant lijkt veel op klein streepzaad (Crepis capillaris), maar de bloemhoofdjes van klein streepzaad zijn 1-1,5 cm breed en van groot streepzaad 2-3,5 cm. Ook heeft klein streepzaad tien ribben en groot streepzaad dertien tot twintig ribben op het nootvruchtje. De haren (pappus) staan direct op het vruchtje ingeplant, dit in tegenstelling tot bij paardenbloemstreepzaad (Crepis vesicaria subsp. taraxacifolia).

De plant komt voor in bemeste hooilanden, wegbermen en aan dijken. 

Groot streepzaad bloeit vanaf mei tot en met augustus met paardenbloem-achtige bloemhoofdjes, die uitsluitend bestaan uit gele lintbloemen.
De onderkant van de buitenste lintbloemen is geel, in tegenstellig tot paardenbloemstreepzaad, klein streepzaad, gekroesde en gewone melkdistel. 

De omwindselblaadjes zijn behaard en hebben gelige of zwarte klierborstels. De onderste omwindselblaadjes staan van het hoofdje af.

De stengels zijn verspreid ruw behaard, vaak rood aangelopen en in de bovenste helft vertakt, waardoor de bloemhoofdjes gerangschikt staan in een tuil.

De bladeren zijn zeer variabel van vorm en eveneens ruw behaard vooral aan de onderkant. De onderste bladeren zijn veerdelig met slippen die richting de bladvoet wijzen. De bovenste zijn langwerpig, soms bochtig getand en met pijlvormige voet min of meer stengelomvattend.

Door boeren wordt groot streepzaad niet met vreugde begroet want het vee laat de plant staan en ze levert slecht hooi.

Bron: Wikipedia - Wildebloemen

Eigenschappen

Hoogte
40 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend