MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hortensia 'Sita'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea macrophylla 'Sita'
Andere benamingen
Randbloeiende hortensia, Teller
Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De hortensia’s uit de Royalty Collection zijn afkomstig van de kweker ”Andre van Zoest”. De randbloeiende hortensia (teller) is evenals bolvormige hortensia’s bekend als kamer- en tuinplant. Deze hortensia heeft grotere randbloemen en knopjes in het midden. Deze knopjes geven niet altijd die grote bloem, maar verkleuren wel af en toe in het blauwpaars. Deze hortensia bloeit van juli-september.

De randbloeiende hortensia kunt u het beste een winterbeschermingshoes geven in het voorjaar, wanneer de late nachtvorsten afgelopen zijn (maart en april) en als de knoppen uit beginnen te lopen. Deze hortensiagroep kan een hoogte bereiken van circa 160cm, afhankelijk van het soort. Door te snoeien kunt u ze laag houden. De takken met uitgebloeide bloemen klipt men in het voorjaar weg op 10cm hoogte van de grond. Ook deze groep houdt van lichtzure grond met ph-warde 5,5.

Vanwege het feit dat deze hortensia randvormig bloeit heeft deze een platte bloem. Deze groep hortensia’s kunt u hortensiamest geven in april. De blauw-gekleurde soorten kunt u in april en september kleuren met aluin. Let op: alleen roze kunnen naar blauw verkleurd worden. 

Eigenschappen:
Bloeitijd: juni t/m oktober.
Standplaats: ochtend of avondzon (hardere kleuren zijn minder zon gevoelig).
Winterhard: ja, voor knop behoud eventueel toedekken tijdens vorst periode.
Hoogte: 60 tot 100 cm.
Snoeien: verwijderen van uitgebloeide bloemen stimuleert de vorming van nieuwe knoppen. Terugsnoeien in het voorjaar naar de laatste vorst.
Overig: voor blauwe hortensia moet de grond een pH waarde van 4,7 hebben. Bloem kan tevens als decoratie worden toegepast.