MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Pruim 'Opal' +

Groeit in 2028 tuinen

Latijnse naam
Prunus domestica 'Opal'
Andere benamingen
Pruim Opal, Prunus Opal, Prunus 'Opal'
Variëteit van
Pruim 'Reine Claude' (Prunus domestica 'Reine Claude')
Hoogte
100 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Opal' is een van de bekendste en meest toegepaste pruimenrassen. Het is, vooral op jonge leeftijd, een sterkgroeiende boom met een bossige, iets grillige, halfopen kroon van 4-6 m hoogte. De kroon is rond, hoewel de gesteltakken aanvankelijk vrij steil opgroeien. De boom bloeit in april met licht geurende, wittte bloesem. 'Opal' is een zelfbestuivend ras, maar om een goede vruchtdracht steeds te garanderen kan het beste een boom van een ander pruimenras in de buurt worden geplant. Bij voorkeur wordt hiervoor 'Czar' of 'Victoria' gebruikt. De pruimen van 'Opal' zijn relatief klein, eirond en roodblauw tot paarsrood van kleur. Het vruchtvlees is geelgroen, sappig, aromatisch en aangenaam zoet. De pruimen zijn eind juli-begin augustus plukrijp. Ze zijn zeer geschikt voor directe consumptie of voor het maken van moes. Het is een gemakkelijk, goed groeiend ras dat gewoonlijk veel pruimen produceert en ook bijzonder geschikt is voor toepassing in particuliere tuinen. 'Opal' ontstond in 1946 in het Zweedse proefstation in Alnarp, uit een kruising tussen 'Early Favorite' en 'Reine Claude d'Oullins'. Winterhardheidszone 6.

Een kleine donkerblauwe, tot paars-rode pruim.

Kleur van de vrucht: Blauw,Paars,Rood

Smaak van de vrucht: Zoet

Gebruik: Consumptie,Moes

Bron: Fruitbomen.net

Plantinstructie:

Zorg voor voldoende plantafstand. Een zonnige standplaats gewenst. Plantgat 50x50x30cm. Bodem van plantgat loswoelen, plaats een boompaal. Veredelingsplaats minimaal 10 cm boven aarde. Aanleggen met watergietrand. Plantgat met potgrond aanvullen.

Snoei instructie:

Direct na het planten of het eerstvolgende voorjaar. Hoofdtak met 3 zijtakken bepalen, concurrerende takken wegnemen. Zijtakken uitbinden: te steil -> afbuigen, te vlak -> omhoog binden. De zijtakken op gelijke hoogte inknippen. Inknippen op een naar buitengerichte knop. De hoofdtak altijd langer laten.

Berichten over deze plant