MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Pruim 'Reine Claude d'Oullins'

Groeit in 256 tuinen

Latijnse naam
Prunus domestica 'Reine Claude d'Oullins'
Andere benamingen
Witte eierpruim, Reine Claude pruim
Variëteit van
Pruim 'Reine Claude' (Prunus domestica 'Reine Claude')
Hoogte
100 - 400 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

  • Rijptijd: eind augustus.
  • Deze pruim is tamelijk groot en geel tot groengeel van kleur.
  • Heeft een goede smaak.
  • Weinig gevoelig voor ziektes.
  • Zelf bestuivend.

Naast de heerlijke zoete (soms wat zuurder van smaak) vruchten hebben pruimenbomen ook andere sierwaarden, De hagelwitte bloesem eind april en mei, maar pruimenbomen hebben ook een grote aantrekkingskracht op insekten, vlinders en vogels, ze zijn er dol op.

Plant instructies voor de Pruimenbomen:  Verwijder gras en/of andere begroeiing ca. 75 X 75 cm en voer dit af. Graaf een gat van ca 0,5 mtr diep, maak de bodem van het gat een steekdiep los. Zorg dat de kluit ruim in het gat passen. Plaats nu eerst de boompaal aan de zuid-west zijde van de boom ca. 20 cm uit het hart van het gat, de boom zal nu bij de meest voorkomende windrichting in de boomband hangen, dit voorkomt dat de boom langs de paal schuurt. Boompalen zijn gemiddeld twee groeiseizoenen nodig, daarna kan de boom in de regel voldoende wortels gevormd hebben om zelf recht te blijven.

Het planten: bevochtig de kluit.
Plaats de kant van de boom waaraan de minst ontwikkelde takken zitten op het zuiden.
Houdt een eventuele entknobbel ca. 5cm boven de grond, dit om wortelvorming te voorkomen.
Voeg mooie grond (evt. potgrond) in het plantgat tot de kluit is bedekt.
De boom tijdens het planten wat heen en weer bewegen zodat de grond goed aansluit bij de wortels.

Als het plantgat 2/3 gevuld is drukt u de grond licht aan en doet u er een emmer water bij.
Zet de boom zo hoog mogelijk vast aan de boompaal.
Plant bomen nooit dieper dan ze hebben gestaan op de kwekerij.

Snoei van pruimenbomen: Het doel en de techniek van de snoei is in grote lijnen hetzelfde als bij de appels en peren. Het tijdstip is echter verschillend, dit is namelijk in de nazomer, direct na de pluk. Er wordt zeker nooit in de winterperiode gesnoeid! Snoei je toch in de wintermaanden, dan duurt het te lang voordat de wonden genezen zijn en kunnen allerlei schimmelinfecties ontstaan.

Dunnen van pruimen: (vruchtdunning):  Het uitdunnen van pruimen is een jaarlijks terugkerend werk. In een goed pruimenjaar komt er een teveel aan vruchten aan de boom en moeten tijdig worden gedund. Het uitdunnen is noodzakelijk om een goede kwaliteit pruim te krijgen, takbreuk te voorkomen, ook kan het leiden tot een beurtjaar (hierbij slaat de pruimenboom de vruchtzetting een jaar over).

Het dunnen van een pruim zorgt voor een betere kwaliteit, de pruimen die blijven zitten groeien beter uit en worden intenser van smaak. Wanneer pruimen niet worden gedund, blijven de vruchten kleiner, flauwer van smaak.

Het uitdunnen van pruimen kan in de maanden mei en juni (pas op! pruimen dunnen zichzelf ook, dus niet te vroeg beginnen). Uitdunnen kan met een schaartje of met de nagels.

Spelregel uitdunnen: 20 bladeren per pruim.

Door het dunnen van pruimen kunt u ook de gevreesde ziekte loodglans voorkomen.

Loodglansziekte is te herkennen aan de loodkleurige gloed op het pruimenblad. Wanneer u last heeft van loodglans kunt u het best de gehele pruimenboom verwijderen (ontsmet alles goed om verdere verspreiding te voorkomen).