Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Postelein 'Goudgele Breedbladige'

Portulaca oleracea 'Goudgele Breedbladige'

Foto: Postelein 'Goudgele Breedbladige'

Foto: Postelein 'Goudgele Breedbladige'
Foto: Postelein 'Goudgele Breedbladige'
Foto: Postelein 'Goudgele Breedbladige'

Lage plant met talrijke goudgele bladeren met zachte smaak. Breedwerpig of op rijen zaaien, onder glas of ter plaatse zaaien op rijen met 20 tot 25 cm afstand. Planten met dikke bladeren, die het best groeien in een lichte vochtige grond.

Gele breedbladige zomerpostelein heeft een malser en breder blad dan de gewone groene zomerpostelein. Het is minder goed bestand tegen kou dan groene postelein, telen in de volle grond kan vanaf eind juni. De zomerpostelein groeit snel en er kan al na een paar weken van de jonge vlezige blaadjes gegeten worden.

Het wat zoutig smakende blad kan in salades worden gegeten en is goed te gebruiken voor een zomerstamppot. Het heeft, net als groene postelein, een bloedzuiverende werking dus wanneer u een te hoog cholesterolgehalte hebt zou u het eens vaker moeten eten. De blaadjes worden na het schieten bitter van smaak dus op tijd eten!

Teelt:  Zaaien in de volle grond en bij voldoende warmte, zeker niet voor half mei, en op een zonnige plek. Het zijn zeer fijne zaden, wanneer ze vermengd worden met wat fijn zand vergemakkelijkt dat de uitzaai. Zomerpostelein is een lichtkiemer, de zaden daarom na het zaaien zachtjes aandrukken en er vervolgens een heel dun laagje grond over strooien. Elke 3 weken kan er opnieuw gezaaid worden, zeker tot eind augustus. Een rijafstand van 15 centimeter aanhouden.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon