MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Breedbladzegge

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Carex siderosticha
Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Ja
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Botanische naam  : Carex siderosticha
Nederlandse naam : Breedbladzegge, Zegge 
Bloeiperiode     : April - Mei 
Hoogte volgroeid : ± 20 cm 
Lichtbehoefte    : Halfschaduw, Schaduw 
Vochtbehoefte    : Normaal 
Winterhardheid   : Tot -23°C  (Zone 6) 

Carex is een zeer groot grassengeslacht van bladverliezende en wintergroene planten en komt over de hele wereld voor. De aren zijn vaak niet interessant, maar het blad des te meer. De meesten verkiezen een normale tot vochtige bodem.

De bladeren van deze langzaam polvormige groeier hebben in het voorjaar een purperrode schijn waarna het later verkleurd. De plant bloeit onopvallend. Om in het voorjaar weer een fris uiterlijk van de plant te krijgen is het soms noodzakelijk de plant een voorjaars-snoei te geven. Door hier en daar de bruine en dorre bladeren weg te plukken en de bruine toppen terug te knippen helpt u de plant ook aan een snellere nieuwe groei. 

Siergrassen mag u van maart tot september bemesten. Siergrassen hebben in de herfstperiode namelijk nog een grote sierwaarde door hun bladeren. De bloei van de meeste siergrassen valt laat zomer, dus de planten zullen u dankbaar zijn voor wat extra´s gedurende de bloei. De voeding voor siergrassen kan bestaan uit een volledige meng meststof voor bijvoorbeeld vaste planten. Ook een rozenmest is een goed product om uw siergrassen mee te bemesten.

Het merendeel van de grassen sterft in de winter af. Dat houdt in dat we de planten in het geheel kunnen afknippen. Dit kunnen we in de herfst / winter doen. Maar we kunnen het blad ook laten liggen ter bescherming tegen de vorst. Dan knippen we het in maart (na de vorst) af. Doe het wel op tijd, wanneer grassen alweer uitlopen terwijl het oude loof nog aanwezig is, is het lastig snoeien. Het voordeel van snoei in het voorjaar is dat het oude loof als winterdek kan dienen voor de onder de grond overwinterende plant. 
Wintergroene grassen worden niet ieder jaar teruggeknipt. Deze worden door het jaar heen in vorm gehouden en ontdaan van bruine, beschadigde en dode bladeren. De meeste grassen moeten wel binnen 4 a 5 jaar gedeeld worden. Dit doen we om de plant jong en dus gezond te houden. We halen dan de hele plant uit de grond, halen de oude delen weg en planten de jonge delen weer terug op de oorspronkelijke plek. Dit doen we in de herfst september / oktober. In het voorjaar gaat dit ook, maar dit gaat het eerste jaar ten koste van de bloei en groei aangezien er na deze actie eerst een herstel periode nodig is voor de plant..