Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zilverwilg

Elaeagnus commutata  • 

Foto: Zilverwilg

De olijfwilg Elaeagnus commutata wordt vooral vanwege het vaak mooie blad toegepast. Dat blad is soms grijs van kleur, wat in dit geval duidt op een goede droogteresistentie. De olijfwilg echter is geschikt voor ons klimaat. Heel bijzonder zijn de bruine of zilverwitte schubben op de bladeren en takken die voor een wat metaalachtige glans zorgen. De zilverbladige olijfwilg is een aparte verschijning met zijn prachtige zilverkleurige blad. In de zon glanst het blad van deze struik helemaal. Het uiterlijk van de bloemen en vruchten stelt daarentegen niets voor. Hoewel de bloemetjes wel lekker ruiken.

De natuurlijkste plaats voor een olijfwilg is een warme zonnige plek op een droge vrij arme grond. Hij verdraagt ook halfschaduw, maar zal minder bloeien en vrucht dragen en kan ook op rijkere grond worden geplaatst, maar produceert dan meer blad en minder bessen.

Als jouw olijfwilg een heg vormt, dan doet het er weinig toe omdat er door snoei meestal geen vruchten zijn. Snoei voor deze olijfwilg is afhankelijk van zijn toepassing. Als haag dien je te wachten tot juli omdat de groei pas laat op gang komt. Als je ook de haag strak in de winter wil hebben, kun je dit herhalen in oktober. Als vrijstaande struik kun je hem eventueel modelleren in maart, maar dit is alleen nodig als hij te groot groeit voor uw tuin.

Planttype Heester
Bloem wit, geurend
Bloeitijd mei, juni
Bloemvorm niet opvallend
Hoogte 300 cm, 400 cm
Groeiwijze opgaand
Blad/loof bladverliezend, grijsgroen
Vrucht onopvallend
Gebruik solitair
Grondsoort zandgrond, alle grondsoorten
Vochtigheid droog
Licht zon, halfzon
Wind windbestendig, zeewind bestendig, beschut tegen oosten wind in de winter

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend