MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Kers 'Sylvia'

Groeit in 80 tuinen

Latijnse naam
Prunus avium 'Sylvia'
Andere benamingen
Zuilkers, Zuilkersenboom
Variëteit van
Zoete kers (Prunus avium)
Hoogte
100 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Prunus avium 'Sylvia' is een zelfbestuivende, rode, zoete kers en behoort tot de zuilfruit-bomen. Dat wil zeggen dat enkel één struik voor vruchten zal zorgen; als het echter om de vruchten gaat, heeft de tuinplant er baat bij als er een extra goede bestuiver (Regina) bijgeplant wordt.

De zuilvorm is niet de natuurlijke vorm van deze kersenboom en dient behouden te worden door te snoeien. Daarmee wijkt deze zuilvorm af van de bekende ballerina of zuilappelbomen.

Deze boom is geënt op een traag groeiende onderstam en groeit beduidend langzamer dan een normale kersenboom.  Met een uiteindelijke hoogte van tussen de 100 en 250 cm is de boom prima geschikt voor een bloembak of sierpot op het terras en balkon, of voor een plek in de kleinere  tuin, waar geen ruimte is voor een grotere boom.

In april bloeit de Zuilkers 'Sylvia' met kleine wit-roze bloemen, die bijen en vlinders lokken. In juli zijn de donkerrode zoete kersen rijp om te plukken.
Het donkergroene blad verkleurt in de herfst oranjerood en valt daarna af.

Standplaats:  Elke goed doorlaatbare grond is goed; de tuinplant kan tegen droogte en zeewind.

Snoeien en onderhoud:  Snoeien van een kersenboom kan het beste in de zomer direct na de pluk van de vruchten. Snoei deze tuinplant nooit in de winter. Zijscheuten knipt u terug tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak. Als u de boom hoog genoeg vindt kunt u de top verwijderen. U zult altijd zien dat de boom in het opvolgende jaar hier weer de langste groeischeuten geeft. Knip deze dan ook weer tot 10 à 15 centimeter terug.

Voeding kunt u geven tussen april en september. Vooral als u de boom in een pot heeft staan is dit extra belangrijk voor een goede groei en gezonde bladeren.

Een lekkere zoete kers. Vast vruchtvlees. Mooie roze-rode kleur.

  • Kleur van de vrucht: rood
  • Smaak van de vrucht: zoet
  • Gebruik: consumptie