Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Winterheide 'Winter Beauty'

Erica carnea 'Winter Beauty'  • 

Foto: Winterheide 'Winter Beauty'

De winterheide Erica carnea 'Winter Beauty' is een zeer vroeg bloeiende winterheide. Een andere naam is ‘King George’. 

Er zijn twee soorten heide. Dopheide (Erica) bloeit daarvan in de winter en struikheide (Calluna) bloeit in de zomer.
Dopheide kent honderden varianten waarbij winterheide (Erica carnea) een van de beste winterharde is. Winterheide is een wintergroen dwergstruikje dat maximaal 30 centimeter hoog wordt en wordt toegepast als bodembedekker, in rotstuintjes of om in de winter of het vroege voorjaar kleur aan de tuin te geven. De takken hebben kleine groene tot metaalkleurige naaldjes die aanblijven in de winter. De kleur van de naaldjes is van groen tot metaalkleurig.

De bloei vindt plaats in de winter en het vroege voorjaar. De bloemen zijn kleurrijk, van het originele donkerpaars tot wit en alle variaties daartussen. Een van deze variaties, te weten de vleeskleur, is de gever van de Latijnse naam carnea. De bloemen zijn dopvormig en zitten in eenzijdig gerichte trosjes. Insecten gebruiken de bloempjes van de winterheide als vroege voedselbron in het voorjaar. De bloempjes gaan later over in kleine, weinig spectaculaire zaadbolletjes.

Winterheide is onderhoudsarm. In de volle zon op een zure en niet te droge of te dichte bodem groeit heide het best. Winterheide kan wat breder worden toegepast omdat hij ook kalk in de grond verdraagt. Elk jaar dien je de winterheide licht te bemesten. Bij voorkeur gebruik je speciale mest voor heideplanten waarvan het humusgehalte hoog is.

Grondsoort:    neutraal
Vochtigheid:    matig tot vochtig
Licht:    volle zon tot halfschaduw
Bloemkleur:    roodpaars
Bloeitijd:    Januari - April
Hoogte:    maximaal 15 centimeter

Eigenschappen

Hoogte
1 cm