Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Duizendknoop 'Dark Red'

Persicaria amplexicaulis 'Dark Red'

Foto: Duizendknoop 'Dark Red'

Duizendknoop is een overblijvende, kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie of Polygonaceae. Van oorsprong komt deze Duizendknoop soort uit het Himalayagebergte, uit China en Pakistan.

Etymologie Persicaria amplexicaulis
De geslachtsnaam ‘Persicaria’ of ‘perzikkruid’ is afgeleid van perzikboom, Prunus persica. De naam werd gegeven omdat de bladeren van Persicaria gelijkenis vertonen met die van de perzikboom. Vroeger behoorde deze plant tot het geslacht Polygonum. De soortnaam ‘Amplexicaulis’ is een samenvoeging van de Latijnse namen ‘amplexus’ of ‘omklemmen’ en ‘caulis’ of ‘stengel’ en verwijst naar het feit dat de bladeren als het ware rondom de stengel groeien. 

De Nederlandse naam Duizendknoop verwijst vroegere geslachtsnaam, Polygonum, letterlijk veel knieën, en verijst naar het het feit dat de plant veel stengelknoppen heeft. In het Engels wordt deze plant Red bistort of Mountain fleece genaamd. In Duitsland noemen ze haar Kerzenknöterich. In Frankrijk gebruiken ze de naam Persicaire.

Beschrijving Persicaria amplexicaulis
De  Duizendknoop is een zestig tot honderdtwintig centimeter hoge, bladverliezende plant met een klompvormige groeiwijze. Typerend zijn de lancetvormige bladeren met een duidelijke middennerf. Ze omsluiten als het ware de stengel en hebben een afwisselende bladstand. De bloeitijd van de Duizendknoop is betrekkelijk lang en valt in de maanden juli, augustus en september. De plant maakt fijne aren aan van ongeveer tien centimeter lang, met fijne stervormige bloempjes. Na de bloei verschijnt het zaad.

Duizendknoop staat niet bekend als echt giftig maar de plant kan allergische reacties oproepen bij aanraking. De plant is niet eetbaar. 

Duizendknoop is winterhard tot een temperatuur van twintig graden Celsius onder nul.

Duizendknoop is een plant die we de laatste jaren steeds meer zien in openbaar groen omdat Persicaria onkruid geen kans geeft. Ook in tuinen zien we haar steeds vaker vanwege de lange bloei en de aantrekkingskracht op bijen. Plant ze in een grote groep voor optimaal effect. Voor onze tuinen zijn onder meer de volgende variëteiten heel geschikt:

Persicaria vermeerderen
Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit in stukken te snijden. 

Persicaria zaaien
Je kunt de Duizendknoop het beste in februari/maart zaaien in huis. Zaai in licht vochtige, gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaden heel licht. Het kan twee tot vier weken duren eer de zaadjes ontkiemen.

Persicaria snoeien, hoe en wanneer
Moet je Persicaria  snoeien en wanneer? Duizendknoop kan het beste worden afgeknipt voor de winter, verder snoeien is niet nodig. De bloemen dienen nadat ze uitgebloeid zijn meteen te worden weggeknipt als je niet wil dat ze zaad vormen. Persicaria is ook geschikt als snijbloem.

Persicaria standplaats, grondsoort en planten
De Duizendknoop heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant Persicaria op een onderlinge afstand van dertig tot veertig centimeter. Persicaria houdt van vochtige grond die goed gedraineerd is.

Persicaria ziektes en plagen
De Duizendknoop is een sterke plant die vrijwel nooit problemen heeft met ziektes of plagen. Dat is één van de redenen waarom de plant veel in publiek groen, zoals op rotondes, wordt geplant.

Persicaria kopen
Duizendknoop is algemeen te koop in tuincentra. Speciale cultivars zijn alleen bij gespecialiseerde kwekers of web shops te verkrijgen. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 80 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend