MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Japanse Hulst 'Fastigiata'

Groeit in 3398 tuinen

Latijnse naam
Ilex crenata 'Fastigiata'
Andere benamingen
Japanse haaghulst, Chinese beshulst
Hoogte
100 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Ilex crenata 'Fastigiata' is een decoratieve en stekelloze hulst.  Deze middelgrote struik is wintergroen en heeft van nature een zeer smalle, compact opgaande vorm. Deze soort is vooral geschikt voor wintergroene hagen en snoeivormen.

Rond mei-juni bloeit hij onopvallend met ivoorwitte bloempjes die aantrekkelijk geuren en in de herfst gevolgd worden door zwarte steenvruchten bij de vrouwelijke exemplaren. Ilex crenata'Fastigiata'' is tweehuizig, d.w.z. er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten, een mannelijke plant volstaat om 5 vrouwelijke voldoende te bevruchten. De bessen zijn giftig voor de mens.

Deze donkergroene Japanse hulst is zeer winterdecoratief, lokt bijen, vlinders en tal van vogels, is zeer flexibel wat de standplaats betreft, houdt niet van te kalkrijke grond, kan goed tegen luchtverontreiniging en verdraagt zeewind.

​Snoei: Deze hulst heeft niet veel snoei nodig: hij groeit van nature in een mooie vorm en traag (jaarlijks 10 cm in de hoogte en 6 cm in de breedte).  Hij verdraagt wel goed snoei en heeft een sterk regenererend vermogen.  Snoeien in juli.  Bij strakke hagen kunnen in oktober de verst uitstekende takken ook nog eens weggenomen worden.

Vermeerdering: halfhoutige stekken nemen aan het einde van de zomer

Varia: Hulst is een symbolische plant vanwege zijn altijd groene verschijning. Volgens het volksgeloof beschermt hulst tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen.

Berichten over deze plant

 • Paul M.Paul M.
  waneer kan ik Ilex crenata steken
  Zondag 28 Juni 2015 om 09:49
 • Agnes D.Agnes D.
  Agnes,
  Mijn Ilex bloeit altijd,maar na de bloei vallen alle bloemetjes af en hij geeft geen bessen dit is al jaren, Hij staat er zeker al dertig jaar en bij mijn weten heeft hij nog nooit bessen gegeven. Weet iemand waarom deze Ilex geen bessen geeft. Ook vallen er veel bladeren steeds na de bloei … Lees verder »
  Zondag 10 Augustus 2014 om 17:00
  •  Bekijk alle 5 reacties »
  • Jeannette v. Jeannette v. Ik denk dat je een mannelijke plant hebt, Agnes. De meeste Ilexsoorten zijn tweehuizig dus om bessen te krijgen heb je een man en een vrouw nodig.
   Dinsdag 12 Augustus 2014 om 13:46
  • Agnes D. Agnes D. Bedankt jeannette, ik denk niet dat ik nog een vrouwelijke plant bij zal plaatsen, daar heb ik geen plaats meer voor. toch bedankt voor de info.
   Donderdag 14 Augustus 2014 om 23:18
 • LiviaLivia
  Die foto's die er bij zijn gepost zijn volgens mij niet van de ilex crenata... Die zijn van de Ilex aquifolium... Dit is een ilex crenata... Kijk anders maar op google
  Vrijdag 24 Augustus 2012 om 12:20
 • Piet F.Piet F.
  Deze bij G.R. is van 1952
  "ronder" dat klop zeker, bij mij.
  Woensdag 13 Oktober 2010 om 21:42
 • Els M.Els M.
  De boom wordt milder na de jaren, verliest zijn stekels en het blad wordt rond. Zo staat er eentje in mijn tuin (foto). Kan ik dat met de mens vergelijken?
  Woensdag 6 Oktober 2010 om 14:51