MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Hulst 'Fastigiata'

Ilex crenata 'Fastigiata'  • 

Foto: Japanse Hulst 'Fastigiata'

Ilex crenata 'Fastigiata' is een decoratieve en stekelloze hulst.  Deze middelgrote struik is wintergroen en heeft van nature een zeer smalle, compact opgaande vorm. Deze soort is vooral geschikt voor wintergroene hagen en snoeivormen.

Rond mei-juni bloeit hij onopvallend met ivoorwitte bloempjes die aantrekkelijk geuren en in de herfst gevolgd worden door zwarte steenvruchten bij de vrouwelijke exemplaren. Ilex crenata'Fastigiata'' is tweehuizig, d.w.z. er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten, een mannelijke plant volstaat om 5 vrouwelijke voldoende te bevruchten. De bessen zijn giftig voor de mens.

Deze donkergroene Japanse hulst is zeer winterdecoratief, lokt bijen, vlinders en tal van vogels, is zeer flexibel wat de standplaats betreft, houdt niet van te kalkrijke grond, kan goed tegen luchtverontreiniging en verdraagt zeewind.

​Snoei: Deze hulst heeft niet veel snoei nodig: hij groeit van nature in een mooie vorm en traag (jaarlijks 10 cm in de hoogte en 6 cm in de breedte).  Hij verdraagt wel goed snoei en heeft een sterk regenererend vermogen.  Snoeien in juli.  Bij strakke hagen kunnen in oktober de verst uitstekende takken ook nog eens weggenomen worden.

Vermeerdering: halfhoutige stekken nemen aan het einde van de zomer

Varia: Hulst is een symbolische plant vanwege zijn altijd groene verschijning. Volgens het volksgeloof beschermt hulst tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend