MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Skimmia 'Pabella'

Al vanaf oktober kunt u zorgen voor kleur in de tuin, bijvoorbeeld met sierlijke bessenplanten zoals Skimmia japonica 'Pabella': een topartikel dat warmte en kleur brengt. Deze solitaire blikvanger is onmisbaar voor herfst- en winterdecoraties, in schalen, bakken of manden, op het terras of bij de voordeur.

Skimmia’s behoren tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae), net als citroen- en sinaasappelsoorten: als u het blad van de Skimmia kneust of kapot wrijft, komt er een citrusgeur vrij. Normaal gesproken groeien Skimmia’s in de bossen van China en andere delen van Azië.
Carl Peter Thunberg, een medewerker en leerling van de beroemde botanicus Linnaeus, verbleef voor botanisch onderzoek op een Japans eiland en had voedsel nodig voor zijn geiten. Zijn inheemse medewerkers brachten vanuit de wildernis de meest uiteenlopende planten voor hem mee, waaronder de wild groeiende Miyama shikimi. Thunberg beschreef de plant en vertaalde de naam in ‘Skimmia’.

Skimmia japonica ‘Rubella’ is ontstaan uit een kruising van Skimmia japonica en Skimmia reevesiana. Zo kan verklaard worden dat uit Skimmia ‘Rubella’ een mutant is ontstaan: Skimmia ‘Pabella’.
In 2002 heeft onze kweker tussen een partij Skimmia japonica ‘Rubella’ deze bessen dragende mutant gevonden. Dat er bessen aan de plant zouden groeien, zag de kweker aan de bloemen, en hij heeft daarom deze loot vermeerderd. Na een jarenlang proces van verbeteren ontstond hieruit de Skimmia japonica ‘Pabella’.
Tien jaar hard werken, passie en vakmanschap in de kwekersfamilie heeft geresulteerd in nieuwe varianten, die als tuinplant en als decoratief snijgroen worden gebruikt. Skimmia japonica ‘Pabella’ dankt zijn unieke sierwaarde aan de prachtig glanzende bessen, die veel groter zijn dan die van eerdere vrouwelijke Skimmiasoorten. De sierwaarde van de bessen is blijvend, want hoe mooi ze ook zijn, vogels houden er niet van!

Skimmia japonica ‘Pabella’ is een sterk groeiende, vitale plant, die in de nazomer opvallende bloemknoppen met een heerlijke zoete geur draagt. Het donkergroene blad is sappig en contrasteert prachtig met de bessen. De vele grote bessen verkleuren van lichtgroen naar scharlakenrood. Snijd nooit takken af: dan vormen zich geen nieuwe bloemen en zal de plant in het voorjaar niet bloeien. Skimmia japonica ‘Pabella’ heeft een mooie ronde, compacte groeivorm en wordt tot 1 meter hoog.

De meeste Skimmia’s zijn tweehuizig. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren zijn van dezelfde soort. Skimmia japonica ‘Pabella’is vrouwelijk en heeft altijd een mannelijke plant in de buurt nodig, zoals bijvoorbeeld een Skimmia japonica ‘Rubella’.
De vrouwelijke bloemen zijn lichtgeel tot wit en vormen in het voorjaar kleine pluimen. De mannelijke bloemen zijn groter en gaan ook in het voorjaar open. Na een succesvolle bevruchting verschijnen aan de vrouwelijke exemplaren de dikke, felrode bessen.
Mannelijke planten kunt u snoeien na de bloei, bij voorkeur in juni. De plant zal dan het volgende jaar weer rijkelijk bloeien.
Standplaats

Skimmia japonica ‘Pabella’ houdt van zure, kalkarme grond en een plek in de halfschaduw of schaduw. Zet de plant nooit in de volle zon en zorg dat de bodem niet uitdroogt.

Winterhard, maar bij uitdrogen in de grond of in een pot moet u de plant in de winter beschermen.

Als planten bij kou en in de winter in een pot staan, goed bijgieten, anders krijg je uitdroging door wind en zon.

In het voorjaar moet u Skimmia goede, kalkarme mest en bij droogte veel water geven.
Als het blad vergeelt, betekent dit dat er te veel kalk in de bodem zit. Dan moet u de grond zuurder maken, zodat de plant weer mooi blad krijgt.
Oudere exemplaren kunt u terugsnoeien en koeien- of paardenmest bijgeven.

Eigenschappen

Hoogte
80 - 140 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend