MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Prei 'Carentan 2'

Voor late herfst
Dikke witte schachten met een uitstekende smaak. 
zaaien: jan – april
oogsten: okt - dec
ca.400 zaden

Herkomst:  Noord- en Zuidamerika. Prei is familie van de ui, maar produceert in plaats van bollen lange schachten, die rauw en gekookt kunnen worden gegeten. Van alle wintergroenten is prei het rijkst aan mineraalzouten. Prei is daarbij en rijk aan caroteen,vitamine C en foliumzuur, waar we vaak vooral in de winter een tekort aan hebben. Gekookt met eventueel een sausje, gegratineerd opgediend of verwerkt in taarten en soepen. Fijngesneden prei is een lekkere garnering.

Kweekwijze:  Prei groeit het best in grond die in de voorgaande herfst goed bemest is. Vroeg in het voorjaar  op een zaaibed zaaien en hartje zomer uitplanten. Of – voor een iets latere oogst – in de vollegrond zaaien , als er geen kans op nachtvorst meer bestaat.

Tip: Spoel de prei grondig in de spoelbak, er blijft vaak aarde aan plakken.

Binnen zaaien:  februari - maart 

Buiten zaaien:  april - mei

Zaaidiepte: 1-1½ cm

Kiemtijd: 14-18 dagen

Kiemtemperatuur: 15½ -26 °C

Plantafstand:  20 cm

Standplaats: zonnige plaats

Oogstperiode: oktober - januari

In februari - maart kan begonnen worden met binnenshuis of onder glas zaaien in luchtige zaaigrond. De zaadjes afdekken met een dun laagje zaaigrond.  Zodra de jonge zaailingen zo dik en groot zijn als een potlood kunnen ze in de volle grond worden gezet.  Verwijder 1/3 van de bovenkant en 1/3 van de wortels om de groei te stimuleren. Zet ze hierna in een gat van 5 cm breed en 10 - 15 cm diep. Op ongeveer 20 cm van elkaar verwijderd. Giet water in de gaten om de wortels te wassen. Om er voor te zorgen dat het onderste gedeelte van de prei mooi wit blijft, moet er aarde rond de stengel worden aangebracht zodra deze boven de grond uitsteekt. Wel uitkijken dat er geen grond tussen de bladeren gaat zitten.

In april - mei zodra er geen kans meer is op nachtvorst kan er in de volle grond worden gezaaid.  Zodra de jonge zaailingen zo dik en groot zijn als een potlood kunnen ze op hun permanente plaats worden gezet.  Verwijder 1/3 van de bovenkant en 1/3 van de wortels om de groei te stimuleren. Zet ze hierna in een gat van 5 cm breed en 10 - 15 cm diep. Op ongeveer 20 cm van elkaar verwijderd. Giet water in de gaten om de wortels te wassen. Om er voor te zorgen dat het onderste gedeelte van de prei mooi wit blijft, moet er aarde rond de stengel worden aangebracht zodra deze boven de grond uitsteekt. Wel uitkijken dat er geen grond tussen de bladeren gaat zitten.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 70 cm