Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vijg 'Coll de Dama Negra'

Ficus carica 'Coll de Dama Negra'  • 

Foto: Vijg 'Coll de Dama Negra'

Foto: Vijg 'Coll de Dama Negra'
Foto: Vijg 'Coll de Dama Negra'
Foto: Vijg 'Coll de Dama Negra'

Beschrijving van de vijgenboom:

Het is een warmte- en zon minnende variëteit. Onder ideale omstandigheden in warme landen kan de boom tot 10 meter hoog worden en kunnen tot twee keer per jaar vijgen worden geoogst. Vanaf juli-augustus de grotere "brevas"-vijgen en bij warme nazomers vanaf augustus-september de kleinere "higos"-vijgen. In België en Nederland zullen van deze boom, aangeplant in de volle grond, meestal maar een keer per jaar in het najaar vijgen worden geoogst. Het blad van deze vijgenboom heeft vijf lobben. Ook kunnen er drie- lobbige bladeren voorkomen aan dezelfde boom.

Het is aan te bevelen om deze beperkt winterharde vijgenboomvariëteit aan te planten op een zonnige en beschutte plaats op het zuiden. Enkele graden vorst verdraagt hij heel goed maar het verdient de voorkeur om hem als kuipplant te houden en geeft tevens de mogelijkheid om deze beschut in schuur, tuinhuis of serre te laten overwinteren. Hiermee is het ook in ons klimaat mogelijk om vijgen van de eerste oogst te krijgen. Een ander voordeel is dat door kweek in potten de groei van de boom kan worden beperkt en daarmee plantgroei of vruchtproductie kan worden gereguleerd.

Beschrijving van de vijgen:

Deze variëteit dankt zijn naam aan de lange, elegante hals van de vijg (van een dame).

De middelgrote rijpe vijgen van deze variëteit worden donkerpaars tot zwart van kleur en hebben een dunne sterke schil. Vers worden de vijgen meestal zonder schil gegeten. De hals is langwerpig met een zeer korte steel. Onder goede groeiomstandigheden kan de vijg tot wel 70 gram per stuk wegen. In Zuid-Europese landen is deze variëteit als verse vijg in de handel erg geliefd omdat deze tijdens transport makkelijk zijn goede condities behoud en al redelijk goed smaakt voordat hij helemaal rijp is. Dit is niet gebruikelijk bij andere variëteiten. Een vijg zal na de pluk niet meer afrijpen. Het lekkerst is de vijg als hij helemaal rijp van de boom wordt geplukt. De vijg is rijp als er kleine witte barststreepjes verschijnen in de schil. Dit vindt vrijwel nooit tegelijkertijd plaats bij alle vijgen aan de boom. Het donkerrode vruchtvlees heeft een dichte structuur met een uitstekende zoete smaak. Staat de boom in vochtige en voedselrijke aarde dan zal bij de vijgen, het witte weefsel tussen de schil en het vruchtvlees dikker worden. Bij het vroeg intreden van de kou in de herfst kan dit weefsel wat gelig worden en de smaak van de vijgen doen afnemen.

Deze variëteit is in België en Nederland minder geschikt voor de onderhoudsvrij-gerichte beginner maar een must voor de zorgzame vijgenboom-enthousiast.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 1000 cm
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend