MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Boerenkool 'Beurré de Jalhay'

Brassica oleracea acephala sabellica 'Beurré de Jalhay'  • 

Foto: Boerenkool 'Beurré de Jalhay'

Belgische variëteit die geen krop vormt. Lichtgroen, weinig gekruld blad. Wordt de hele geoogst, na de eerste vorst.

Teelt: Op zaaibed zaaien van april tot juni. Na 6 weken, als de plant ongeveer 10-15 cm hoog is, uitplanten op 60x60 cm in vruchtbare niet te droge grond. Begieten bij droog weer.

Plukkool 'Chou de Jalhay'
naam: Chou Beurre Bond de Jalhay, Snijkool van Jalhay

type: Bladerkool, Snijkool

oorsprong: Jalhay, België

eigenschappen: Losse bladerkool met malse gele bladeren en witte stelen. Deze 'Brocali' of ook 'Asperge der Walen' genoemd is een kool van onbekende herkomst die al onbepaalde tijd in wallonië geteeld wordt. Het speciale aan deze kool is dat men tijdens de winter en in het voorjaar reeds scheuten kan oogsten. Deze worden als zeekool bereid. (Guy Dirix)

Chou de Jalhay (Brassica oleracea ssp acephala var sabellica) is een bladkool uit Wallonië het Frans sprekende deel van België. De plant behoort tot de Acephala-groep. Hij behoort tot de sabellica (gekrulde) net als boerenkool.

De acephala's zijn oleceraeae-kolen die niet tot koolvorming overgaan; ze worden wel de bladkolen genoemd, omdat men er alleen de bladeren van eet. De bladeren van de chou de Jahay zijn groot en gegolfd. Hij wordt wel Waalse asperge of Chou frié beurre blond genoemd, vanwege zijn licht gekleurde, malse bladeren. Er bestaat ook een Chou Blond à Grosses/Larges Cotes, een oude boerenkoolvariëteit uit 1853, welke onder gunstige omstandigheden ook een smakelijk kooltje vormt.

De kool is tweejarig, en net als boerenkool bestand tegen matige vorst. Na de eerste vorst wordt de smaak van de bladeren zoeter, doordat het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suiker. Door het 'vorstje erover' is bovendien het ongedierte dood.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Ja
Evergreen
Bladhoudend