Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kaki 'Rojo Brillante'

Diospyros kaki 'Rojo Brillante'  • 

Foto: Kaki 'Rojo Brillante'

Foto: Kaki 'Rojo Brillante'
Foto: Kaki 'Rojo Brillante'
Foto: Kaki 'Rojo Brillante'

Diospyrus kaki 'Rojo Brillante'

De naam van deze Spaanse kaki variëteit betekent letterlijk  "Rood Glimmend" ofwel "Glimmende Rode". De boom is “zelfbestuivend” in het verkrijgen van pitloze vruchten. De vruchten zullen geen pitten produceren als er geen andere gelijktijdig bloeiende kaki-bomen in de buurt staan.

De boom is in zijn jonge jaren een trage groeier maar kan onder ideale omstandigheden hoogtes tot boven de 12 meter bereiken. In de fruitteelt houdt men de bomen lager. Hij is redelijk winterhard al kan de boom in onbeschermde toestand, vooral bij de dunne twijgjes, vanzelf door "Koning Winter" door vorstschade worden gesnoeid.

De kaki noemt men ook wel Persimmon of Lotus. Wens je de naam juist uit te spreken? De "a" en de "i" van het woord Kaki spreekt men kort uit alsof hij geschreven staat met twee letters "k" en dus niet "Kaakie".

Rojo spreekt men uit als rogo waarbij beiden o’s kort klinken als van de plaatsnaam “Oss”. Brillante spreekt men uit als Brie-jan-ti waarbij de “i” klinkt als de “i” van “ik”.

De vrucht van deze variëteit is in onrijpe toestand groen tot geel-oranje van kleur en in deze staat vanwege de vele tannine zeer wrang van smaak en ongeschikt om te eten. Het lekkerste is de Rojo Brillante kaki als wordt gewacht tot na de bladval en vaak pas na de eerste vorst wordt geplukt. Hij is dan rood van kleur en het vruchtvlees is dan zeer zacht, zoet en enigszins glazig oranje-rood van kleur. De Rojo brillante vrucht wordt commercieel vroegtijdig geplukt en dient meestal na aankoop in de winkel, thuis na te rijpen totdat de vrucht aan de buitenzijde enigszins zacht aanvoelt. Een kaki eet je vers in partjes gesneden en ontdaan van de schil of lepel je uit als een kiwi maar kan ook in vele gerechten en deserts worden toegepast. Vele vruchten krijgen tegen de tijd dat ze goed rijp zijn zwarte plekken op de dikke schil. Dit doet zeker niet af aan de kwaliteit en de smaak van de kaki.

Er zijn ook vruchten van variëteiten verkrijgbaar welke al in minder rijpe toestand gegeten kunnen worden al zal de smaak en zachtheid van die vruchten nooit de smaak en beleving van een vol rijpe kaki kunnen evenaren zoals o.a. bij een vol rijpe Rojo Brillante kaki.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend