MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Alpenbosrank 'Frances Rivis'

Foto: Alpenbosrank 'Frances Rivis'

Groeit in 13 tuinen

Latijnse naam
Clematis alpina 'Frances Rivis'
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Clematis alpina ‘Frances Rivis’ zoals deze clematis voluit heet, geeft een mooie grote, blauw violetkleurige bloem. Het is een kleinbloemige, winterharde soort die in het wild voorkomt in Noord-Europa, Midden-Europa (Tsjechië, Alpenlanden) en Noord-Azië. Hij wordt maximaal 2,5 m hoog en bloeit met 3-4 cm grote, blauwe tot blauwviolette, fraai knikkende bloemen. De bloeitijd is april-mei, maar vaak volgt er in het najaar nog lichte nabloei. Het blad is mooi lichtgroen. 

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Als je wilt snoeien, moet dat bij soorten die in het voorjaar bloeien, zoals Clematis alpina ‘Frances Rivis’, na de bloei gebeuren. Kleinbloemige clematissen zijn veel minder ziektegevoelig dan de grootbloemige. In feite is dit een vrij probleemloze soort. Zorg wel dat de voet beschaduwd blijft en dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Bij langdurige droogte tijdig water geven. Breng boven de wortels mulch aan.

Berichten over deze plant