Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kerstomaat 'Santella F1'

Lycopersicon esculentum 'Santella F1'  • 

Foto: Kerstomaat 'Santella F1'

Dit is het kleine zusje van de klassieke Roma tomaat. Qua smaak zijn de vruchten nog zoeter. Ze worden ook wel ‘snoeptomaat’ genoemd.

Teeltips : Santella F1 is een pruimcherrytomaat geschikt voor losse oogst. Door zijn vruchtgewicht van 9 gram is het een echte gezonde snacktomaat. De vruchten zijn donkerrood en hebben een hoge brixwaarde (9-10), dus een uitstekende zoete smaak. De vruchten zijn stevig en zeer sterk tegen scheuren. Hierdoor kan men de vruchten dieprood oogsten, wat zowel de presentatie als smaak ten goede komt. De plant is zeer groeikrachtig en geeft dankzij de vele splittrossen een hoge productie. Santella past zich gemakkelijk aan verschillende klimaten aan.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Santella een zeer hoog lycopeen- en suikergehalte heeft, wel 2 keer zo hoog als dat van een trostomaat. Het glucose- en fructosegehalte is wel 2 keer zo hoog als dat van een trostomaat. Dit uit zich in de zeer goede smaak van dit ras. 

Wat is nu eigenlijk lycopeen? Lycopeen (bij Santella 71,2mg/kg), een belangrijke antioxidant, is een tot de carotenoïden behorende roodkleurige voedingsstof. In de tomaat bepaalt lycopeen de rode kleur. Hoewel lycopeen ook voorkomt in vruchten zoals watermeloen, roze pompelmoes, abrikoos, mango en papaja leveren tomaten 80% van de opgenomen hoeveelheid lycopeen. In het menselijk lichaam is lycopeen onder andere aanwezig in lever, longen, prostaat, dikke darm en huid. Het lichaam maakt zelf geen lycopeen aan. De opname en verwerking van lycopeen in ons lichaam gebeuren zeer snel, zeker nadat de tomaat verhit is geweest. Hoewel koken meestal gepaard gaat met enig verlies aan voedingsstoffen, blijkt dat het lycopeen- percentage uit een verhitte tomaat groter is dan uit een rauwe tomaat. Als men de tomaat verhit worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor er meer lycopeen vrijkomt.

Kanker voorkomen? Aangetoond is dat lycopeen bescherming biedt tegen bepaalde kankers, zoals long-, prostaat- en maagkanker.
Lycopeen is niet alleen goed tegen bepaalde kankers. Het schijnt ook nog eens hart- en vaatziekten te kunnen voorkomen. Recentelijke onderzoeken suggereren dat lycopeen eveneens de verminderde vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren. De onderzoekers denken dat de lycopeenenzymen, die meehelpen met de aanmaak van hormonen, de zaadcellen beter laten functioneren.
Lycopeen kan de schade aan de huid onder invloed van UV-licht beperken en is ook nog eens goed tegen veroudering van de huid.

Tomaten bevatten naast lycopeen ook nog andere bioactieve stoffen zoals vitamine C, foliumzuur, pro-vitamine A carotenoïden en kalium, die eveneens tot de beschermende werking van tomaten bijdragen.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm