MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Krentenboom 'Smoky'

Amelanchier alnifolia 'Smoky'  • 

Foto: Krentenboom 'Smoky'

Een alleskunner onder de wilde bessen, die op elke bodem en in alle regio’s groeit! Aromatisch zoete blauwpaarse bessen die vanaf half/eind juni onstaan. Zij smaken naar een mix van bosbessen, amandel en kers. De vruchten zijn 10-15 mm groot en hangen in trossen van tot wel 10 stuk. “Smoky” siert uw tuin rond eind april met een witte bloemenpracht en in de herfst draagt hij een geel-oranje-rood indiaas zomerkleed. Het krentenboompje “Smoky” groeit tot 4 meter hoog en breed. Door het boompje te snoeien kan deze ook kleiner worden gehouden. Zelfbevruchtend, extreem winterhard en robuust.

Verzorging: Het boompje geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. De plantafstand bedraagt 1 meter. De plant heeft een geringe tot matige behoefte aan water.  Het boompje is meerjarig en winterhard.

Gebruik: Al de Cree-Indianen en later de Noordamerikaanse bewoners in de steppen voedden zich met deze smakelijke en buitengewoon gezonde bessen. Ze kunnen heerlijk vers worden gegeten en verwerkt worden tot moes, compote, marmelade, in gebak en zelfs als wijn. Prachtig solitair maar ook als haag.

Een zeer fijn groeiende en kleinblijvende amelanchier (krentenboompje). Dit ras geeft ook rijk vruchten en is beter resistent tegen meeldauw.

herkomst: canada

pluktijd: augustus/september

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend