Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wilde peen 'Purple Kisses'

Daucus carota 'Purple Kisses'  • 

Foto: Wilde peen 'Purple Kisses'

Deze paarse 'wortel' bloeit het eerste jaar en is geschikt als snijbloem.
Zaaien vanaf april in de vollegrond.
De wilde peen (Daucus carota) ook wel vogelnestje genoemd, is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant komt algemeen voor in de Benelux.
De plant onderscheidt zich van de ons bekende oranjegele wortel of waspeen (Daucus carota subsp. sativa) door zijn penwortel die wit, vertakt en minder vlezig is. De geur van de wortel is echter onmiskenbaar. De wilde peen komt voor in droge graslanden, bermen, dijken en duinen. De plant wordt 30-90 cm hoog.
De wilde peen is een tweejarige plant. De soort heeft koude nodig voordat deze kan gaan bloeien (dit heet stratificatie). In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei en ontwikkeling. De soort bloeit in juni tot de herfst met schermen. Het scherm bestaat uit vele stralen, waarvan de buitenste bij rijping als een "vogelnestjes" naar binnen zijn gebogen.
De bloemetjes van de Purple Kisses zijn paars en de middelste van het scherm zwart-purperachtig. De elliptische splitvrucht is 2-3 mm lang, die met vier rijen lange aan de top hakige stekels bezet is. De plant is stijf behaard en de bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd. De plant is rijk aan caroteen en vitamine B.

Eigenschappen

Hoogte
120 - 220 cm
Winterhard
Neen
Licht
Zon