MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ismene 'Zwanenburg'

Hymenocallis festalis 'Zwanenburg'  • 

Foto: Ismene 'Zwanenburg'

Ismene 'Zwanenburg'

Bloei : de plant bloeit vanaf eind mei.
De knoppen ontplooien zich tot prachtige bloemen die lijken op spinnen . Ze verspreiden een zoete aangename geur vooral 's avonds.
Verzorging : 's Zomers regelmatig plantenvoedsel toedienen voor een rijke bloei. Verwijder de uitgebloemde bloemen (bevordert bijbloei).
In de winter : de bollen kunnen in de pot overwinteren en op een koele vorstvrije plaats worden gezet .
Plantinstructies : de bollen worden van maart tot mei geplant in een ruime pot of in de tuin op een zonnige plek.
Ismene's zijn prima snijbloemen (+/- 7dagen houdbaar).

Deze prachtige bloem met haar paradijselijke uitstraling stamt reeds uit 1912. Ze werd geïntroduceerd door het befaamde bloembollenbedrijf Van Tubergen. Destijds was Van Tubergen het bekendste Nederlandse bloembollen bedrijf met wereldwijde import export van bloembollen en een, voor die tijd, enorme kwekerij ten westen van Haarlem.

De naam van deze kwekerij was ‘Zwanenburg’ en als ze een echt uniek of mooi bolgewas introduceerden gaven ze het de naam Zwanenburg mee. Zo ook deze fantastische Hymenocallis festalis. Velen van u zullen haar kennen als Ismene festalis Zwanenburg wat tot voor kort haar officiële naam was, maar de taxonomen hebben besloten dat het Hymenocallis moet zijn.

Als ik artikelen opzoek over deze mooie bol lees ik altijd dat ze heerlijk ruikt, dit vind ik maar ten dele waar. Ja, als je goed snuift is er inderdaad een aangename geur van vanille, maar ik zou het niet bestempelen als een bloem die veel geur verspreidt. De Hymenocallis Sulpher Queen doet dat veel meer.

Maar of ze nu sterk ruikt of niet, de Hymenocallis festalis Zwanenburg is een werkelijk fantastisch mooi bolgewas en eenvoudig in bloei te trekken. Zo’n 4 tot 5 weken na het planten laat ze haar eerste bloemen zien die zo mooi zijn dat iedereen er naartoe loopt om ze van dichtbij te bekijken.

Ook op de pot is ze eenvoudig in bloei te trekken, maar houd er rekening mee dat haar bloemstelen wel 50 tot 70 cm hoog worden en dat ze, in volle bloei, wel een beetje gaat zwabberen. De Hymenocallis Sulpher Queen is in dat opzicht met haar kortere en stevigere stelen beter geschikt om in een pot te planten.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend