Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pompoen 'Pink Banana Jumbo'

Cucurbita maxima 'Pink Banana Jumbo'

Foto: Pompoen 'Pink Banana Jumbo'

Foto: Pompoen 'Pink Banana Jumbo'

Pompoen 'Pink Banana Jumbo' is een betrouwbaar pompoenras dat zelfs in zomers met weinig zon en relatief veel regen, toch een goede oogst kan opleveren. Gemiddeld wegen de grote, roze, banaanvormige pompoenen zo'n 7 tot 9 kilo per stuk.

Bij voldoende ruimte, zon en voeding kunnen de vruchten wel 22 tot 27 kilo wegen! Natte zomers kunnen er voor zorgen dat de oogst verloren gaat omdat de pompoenen dan te weinig zon en te veel water krijgen om goed te groeien.

De smaak van dit ras is verfijnd, het droge, zoete, oranje vruchtvlees is geschikt voor het maken van soepen en in soep en is gegratineerd ook erg lekker.

Vanaf eind april tot begin mei warm voorzaaien onder glas in potjes van zo'n 10 centimeter, tijdens de kieming de zaden vochtig houden, de grond mag echter niet te nat zijn. Ook oppassen voor muizen, want die zijn dol op pompoenzaden, dek eventueel de zaden tot aan de kieming af, is het zaadje eenmaal gekiemd dan zijn muizen geen probleem meer. Na ongeveer 3 weken kunnen de plantjes buiten afgehard worden en vervolgens uitgeplant worden, een plantafstand van 200 x 200 centimeter aanhouden.

Wanneer het voldoende warm is kunnen de zaden ook (vanaf eind mei) ter plekke gezaaid worden. Per zaaiplek 2 zaden, 3 tot 4 centimeter diep zaaien. Na opkomst één plant laten staan. Ook buiten kunnen muizen roet in het eten gooien. Zet direct na het zaaien een bloempot omgekeerd op de zaaiplek, en haal ze na een week weg! Pompoenen kunnen flink ranken, dus aan de buitenkant van het veldje regelmatig de ranken terugleggen.

Pompoenen hebben veel ruimte, een zeer voedzame grond en voldoende water nodig. Veel compost en gerijpte stalmest door de grond werken. Regelmatig water geven en de grond tijdens de groei extra bemesten met compost. Om te voorkomen dat de pompoenen gaan rotten kan er een laagje stro of takken onder gelegd worden. Regelmatig het onkruid rondom de planten verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat de planten gaan rotten of meeldauw krijgen.

De vruchten kunnen vanaf half september tot in oktober geoogst worden, oogst ze in ieder geval nog voor het einde van de herfst om nachtvorstschade te voorkomen. De pompoenen zijn rijp zodra de stelen beginnen uit te drogen en de schil hard aanvoelt. Laat bij het oogsten 5 tot 8 centimeter steel aan de pompoen zitten en beschadig de vruchten niet. Laat de vruchten op het veld nadrogen of, wanneer het veel regent, binnen op een koele, goed geventileerde plek. Bewaar de pompoenen op een koele, droge en vorstvrije plaats en stapel ze niet op elkaar! 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend