MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vederdistel 'Atropurpureum'

Cirsium rivulare 'Atropurpureum'

Foto: Vederdistel 'Atropurpureum'

Foto: Vederdistel 'Atropurpureum'
Foto: Vederdistel 'Atropurpureum'
Foto: Vederdistel 'Atropurpureum'

bordeaux rode bloem

Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ is een gewilde tuinplant met aantrekkelijke, donkerrode bloemen, die het helaas niet bij iedereen doet. Alleen op echt goede tuingrond (humeuze zandgrond, leem of lichte klei) heeft de plant het naar zijn zin. Heb je zulke grond, dan kun je je lol op. Deze distel doet het net zo goed in een natuurlijke beplanting als in een groepsgewijze, wat formelere beplanting. De plant zaait zich niet uit en wordt vermeerderd uit wortelstek of door delen (in het voorjaar of najaar). De meeste distels produceren mooie zaadhoofden, maar dat doet deze niet. De pluizige bollen vallen heel snel uit elkaar. Dat is gelukkig geen ramp, want als je uitgebloeide bloemen steeds wegknipt, kun je het bloeiseizoen verlengen tot ver in de nazomer. Het blad wordt later in het seizoen vaak lelijk. Verstop het achter andere planten of knip het terug.

            
Verzorging
In tegenstelling tot andere distels kunnen beide cirsiums niet zo goed tegen droogte. Ze gedijen het best op goed doorlatende, bemeste, vochtige grond. Overmatig vocht in de winter is funest. Meng dan ook voor het planten flink wat compost of goed verteerde stalmest door de bodem.

Vederdistels staan graag zonnig, maar C. rivulare verdraagt ook wel wat lichte schaduw. Ze kunnen niet zo goed tegen concurrentie van andere planten.

Eigenschappen

Hoogte
150 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig