Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sierui ‘Fantasia' Mix

Allium ‘Fantasia' Mix

Foto: Sierui ‘Fantasia' Mix

Foto: Sierui ‘Fantasia' Mix

Elke bloemstengel van sieruien ‘Fantasia' Mix, draagt een grote paarse, lila of witte bol, wat een verrassende combinatie oplevert. Ook na de bloei is de Allium nog decoratief. Na de bloei kunt u de stelen drogen. Hang ze op de kop in een goed geventileerde ruimte.

Plant de bloembollen van de sieruien ‘Fantasia' Mix in de volle grond, in een bloempot of plantenbak. Zolang de bollen niet in de volle grond geplant zijn moeten de allium bollen vorstvrij bewaard worden. Ook in pot zijn de bollen meestal niet bestand tegen de vorst. Zet de bollen in een plantgat dat drie keer zo diep is als de hoogte van de bol. Een bol van 5 cm komt dus in een gat van 15 cm te staan. De plantafstand van deze allium is ongeveer 25 cm. Maak de aarde goed los en plant de bol met de punt omhoog en de wortels naar beneden. Vul het plantgat weer aan en probeer niet meer over de aarde te lopen. De bollen van de sieruien ‘Fantasia' Mix groeien het best in vruchtbare grond op een plekje in de volle zon.
 
De alliums in de sieruien ‘Fantasia' Mix zijn sieruien die prachtig staan in borders en bloemperken. Hoe meer bloembollen u plant, hoe meer effect de bloemen geven. Plant de sieruien in groepjes van vijf bollen midden in een perk tussen lagere planten of verdeel zo'n 10 tot 20 bloembollen gelijkmatig over de border of een bloemperk. De allium is bijzonder om te combineren met zomerbloeiers en bladplanten zoals Hosta, lelies en rozen.

De bollen van sieruien ‘Fantasia' Mix, kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemstengels als ze bruin worden. Zo gaat alle energie naar de bol. Knip het blad van de sieruien pas af als het geel is geworden. Volgend voorjaar zal de alliums met deze goede verzorging weer veel bloemen geven. Te natte grond wordt vooral in de winter niet goed verdragen.
 
Sieruien zijn in de volle grond allemaal bestand tegen de winterse vorst. Alleen te natte grond wordt vooral in de winter niet goed verdragen.
Sieruien die in een pot geplant zijn wat gevoeliger voor de vorst. Deze moeten vorstvrij door de winter worden gebracht. Een vorstvrije schuur is voldoende. Na de vorst weer zo snel mogelijk buiten zetten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 120 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend