Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Killi

Porophyllum ruderale  • 

Foto: Killi

Killi
Killi
Foto: Killi

Porophyllum ruderale behoort tot grote familie van de Composieten (Compositae) die wereldwijd wel 20.000 tot 25.000 soorten telt. In het Nederlands is hij onder diverse namen bekend: killi, quilquina, papalo, Boliviaanse koriander. De plant wordt algemeen gekweekt in Mexico en ZuidAmerika. Killi is een eenjarig keukenkruid dat in onze streken nauwelijks gekend is, maar bijna dagelijks wordt gebruikt in de Boliviaanse keuken. Uiterlijk is het een weinig spectaculaire plant met blauwgrijze blaadjes en onopvallende bloemen. Hij wordt tot ca. 1,5 meter hoog.

Het bijzondere van killi zit hem in de complexe, frisse geur die het midden houdt tussen koriander, rucola en wijnruit en die bij aanraking van de planten aan je handen blijft kleven. De blaadjes worden vers gebruikt in sausen, bij rijst, in aardappel- en bonenschotels, combineert goed met tomaten.

Alhoewel vorstgevoelig is killi vrij makkelijk te kweken. Voorzaaien in april op warmte en vanaf half mei planten in volle grond. Later zaaien kan perfect, maar dan zullen de planten niet meer volledig uitgroeien en geen kiemkrachtig zaad vormen, zodat je volgend seizoen opnieuw zaaigoed zult moeten aanschaffen. Het aroma van killi is werkelijk uniek en zij die al een boontje hebben voor koriander, zullen door dit nieuwe smaakavontuur aangenaam verrast zijn.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend