Hibiscus Newbiscus XXL 'Mauvelous'
Algemene omschrijving
Newbiscus® onderscheidt zich op veel punten van de bekende tuinhibiscus. Newbiscus® XXL heeft bloemen van 20 tot 25 centimeter doorsnede en prachtige bloemknoppen. De plant is groeikrachtig en zeer geschikt voor pot en tuin, zeer winterhard. Na de bloeiperiode sterft het gewas af tot aan de grond. Het oude gewas kan worden terug gesnoeid. Als de temperatuur laat in het voorjaar wat hoger wordt gaat de plant van onderaf nieuwe uitlopers vormen.
Winterhard: Newbiscus is zeer winterhard zelfs tot in het noorden van Scandinavië. De vasteplant begint laat in het voorjaar uit te lopen van ondergrondse ogen.
De Newbiscus bloeit tot oktober indien het weer dit toelaat. Daarna sterft het gewas af als iedere andere vastenplant en oude stelen kunnen worden afgesnoeid.
Met winterhard wordt bedoeld dat de ondergrondse worteldelen niet dood vriezen. Het kan evenwel gebeuren (vooral bij kuipplanten) dat de grond waarin het wortelgestel zich bevindt geheel bevriest. Bij aanhoudende schrale, uitdrogende vrieskou (zeker bij veel wind) kunnen de ondergrondse worteldelen verdrogen, omdat geen vocht meer vanuit de wortels kan worden aangevoerd. Dit kan worden voorkomen door de planten in pot /kuip tijdens strenge vorst goed af te dekken met bijv. noppenfolie (zgn. ’bubbeltjesplastic’).
Gedurende de eerste winter na het planten, als de beworteling nog niet diep genoeg is of wanneer er sprake is van een slechte tuingrond, is er een grotere kans op schade tijdens wintervorst. Dan is dus zeker extra bescherming noodzakelijk.
Omdat de planten laat in het voorjaar pas uitlopen is er eigenlijk geen kans op nachtvorst.
Snoeien: Wanneer de Newbiscus in de tuin goed wordt verzorgd, zal de plant steeds omvangrijker worden. U dient bij de plaatskeuze er rekening mee te houden dat een hoogte en breedte van ongeveer een meter of meer bereikt kan worden. Wordt de Newbiscus te groot van omvang of vindt u dat de stelen te dicht opeen staan, dan kunt u altijd enige stelen tot de grond afknippen (uitdunnen).
Wanneer alleen de groei geremd dient te worden, dan kan worden volstaan met het terugtoppen (terugsnoeien van de stelen.) Het best is om in het late voorjaar als de plant ongeveer 20 tot 30 cm. hoogte bereikt heeft de “top” uit iedere steel te halen (terugtoppen). Hierdoor zal de plant minder hoog groeien. De bloemgrootte wordt hier niet door beïnvloed.
Het 'bovengrondse' snoeien kan van december tot en met mei als de plant weer opnieuw gaat uitlopen.
Dit zijn de “dode”stelen van de plant van afgelopen seizoen. Newbiscus zal volgend seizoen weer vanaf ondergrondse ogen uitlopen.
De verdorde bloemstelen kunnen wel degelijk nog de nodige sierwaarde hebben tijdens de winter, zeker wanneer er rijp of een laagje sneeuw op de stelen ligt.
Voeding geven: Water is uiteraard de eerste levensbehoefte van een plant. Maar vergeet de voeding niet! Voor mooi groen blad en grote bloemen heeft een Newbiscus regelmatig voedsel nodig.
Er zijn meerdere mogelijkheden om Newbiscus gedurende het seizoen van voldoende voeding te voorzien:
Voedingswijze 1: Eénmaal in het voorjaar, rond mei, een langwerkende meststof bij de planten strooien. Deze meststoffen hebben een speciale coating waardoor de voedingselementen langzaam vrijkomen. U heeft er dus geen omkijken meer naar! Afhankelijk van de grootte van de plant geeft u tussen de 5 en 25 gram per plant.
Voedingswijze 2: Enkele malen tussen mei en augustus, gedurende de groeiperiode, een snel- en kortwerkende meststof geven. Hierdoor zijn de voedingsstoffen per direct voor de plant beschikbaar en het geeft dus een snel resultaat. Het nadeel is dat de werking vrij snel weer voorbij is, waardoor het meerdere keren per seizoen gegeven moet worden.
Ideaal om uw planten even "op te peppen". Per kilo zijn deze meststoffen goedkoper, maar omdat het in één keer voor de plant beschikbaar komt, zal er wel wat verloren gaan.
Per plant kan per keer zo'n 5 tot 10 gram snelwerkende mest hebben.
Voedingswijze 3: Kort na de winterperiode gedroogde koemest en eventueel wat turf door de bovenlaag van de grond rondom de planten mengen.
Belangrijk: Vanaf begin september dient buiten geen voeding meer gegeven te worden, zodat de plant kan afharden en zo stevig mogelijk de winter in kan gaan. Wees altijd 'relatief zuinig' met mest, de planten blijven dan compacter.
Berichten over deze plant
Femke V.
Zo enorm genieten, elk jaar weer! Zondag 20 November 2022 om 14:09- 2 reacties
Pascal G. Zeer mooi. Een foto van de voorbije zomer? Zondag 20 November 2022 om 14:45
Femke V. Dat klopt Pascal, ik was aan het mijmeren door zomerfoto's te kijken... Zondag 20 November 2022 om 14:56
Gea '.
Prachtige laatbloeier Zondag 11 Februari 2018 om 15:06Inge B. voegde een foto toe aan Hibiscus Newbiscus XXL 'Mauvelous' (Hibiscus Newbiscus XXL 'Mauvelous'). Zaterdag 24 Juni 2017 om 16:17
Gerrie en Kees J.
Is dit misschien ook een Hybiscus 'winter hardy XXL mauvelous'? Potplant heeft de winter overleefd en staat nu pas (in september) in bloei. We zijn blij verrast. Zaterdag 13 September 2014 om 17:01