MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Wasabi

Groeit in 59 tuinen

Latijnse naam
Wasabia japonica
Andere benamingen
synoniem: Eutrema japonica
Hoogte
30 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Wasabi is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten. De op mosterd gelijkende substantie wordt gemaakt van de wortels, die op de mierikswortel lijken maar een opvallend groene kleur hebben. Wasabi wordt onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. De meeste Wasabi die op de markt aangeboden wordt, is geen echte, maar een imitatie, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen.

Echte wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel. Oorspronkelijk groeit wasabi in het stromende water, langs de oevers van bergrivieren in Japan. Inmiddels worden ze ook in Engeland gekweekt.  De echte wasabiwortel wordt voor de bereiding  met ronddraaiende bewegingen over een plankje met haaienhuid of een speciale Wasabi rasp gewreven. Hierdoor ontstaat een romige Wasabipasta. Maar hoe smaakt deze échte Wasabi dan? Nou, die is dus verrassend genoeg veel milder van smaak dan de kant-en-klare wasabi. Het heeft een fijne en romige textuur. Ook is de pittige nasmaak minder lang dan bij de imitatie variant. Het is naast scherp zelfs een beetje zoetig.

Door ze zelf te telen kan je in elk geval genieten van het zacht pittige blad en de smakelijke bloemtros. De wortels ontstaan na enkele jaren groei en alleen bij constant doorstromend water. Houd in elk geval de plant goed vochtig, ze zijn tamelijk winterhard maar houden niet van een zwaar blad- of sneeuwdek. Lukt het ooit om wortels te telen? Rasp ze altijd vers! Echte verse Wasabi is een sensatie, enkele seconden super heet en dan zacht wegvagend!

Wiki link