MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sering 'Charles Joly'

Syringa vulgaris 'Charles Joly'

Foto: Sering 'Charles Joly'

Foto: Sering 'Charles Joly'

De sering Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ is dubbelbloemig en bloeit purperrood. Lilapaars in de knop en de bloemen paarsrood richting paars. Deze struik bloeit ook nog eens zeer rijk.

Deze plant bloeit in de periode (eind) april-mei met dichte gevulde bloemtrossen. Zoals de andere seringsoorten, geurt de Syringa vulgaris 'Charles Joly' erg sterk. Wordt ongeveer 2.50 tot 3.0 meter hoog. Graag een zonnige standplaats op een niet te natte bodem.

De gewone sering, Syringa vulgaris, bloeit bijzonder uitbundig. We noemen dit ook wel een pronkbloeier, een beetje een praatjesmaker onder de seringen. Hij maakt dat wel waar, door de grootste bloemen van alle seringen te geven die ook nog tot de sterkst geurende behoren. Een nostalgische struik. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. De sering wordt erg gewaardeerd om zijn mooie bloemen die in sterk vertakte trossen zitten, waardoor er niet één, maar verscheidene trossen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast geuren seringen heerlijk. De meeste soorten zijn in mei in bloei.

Seringen hebben last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Daarnaast zorgt het snoeien ervoor dat de sering uitbundig kan bloeien. Verwijder elk jaar de bloemen na de bloei zodat de bloeikwaliteit van het volgende jaar goed is. Mocht de struik te groot worden dan ziet u de mooie bloemen bijna niet meer. U kunt ze dan sterk terugsnoeien. Als u alle takken in een keer wegsnoeit krijgt u dat jaar geen bloemen. Pas daarom bij grotere seringen een geleidelijke snoei toe.

Bemest elk voorjaar met organische mest. De sering kan last hebben van het seringenmotje. De rupsen van dit motje vreten het blad aan. De toppen van de bladeren worden opgerold. Indien er weinig bladeren zijn aangetast, kun je deze weghalen. Spuit anders met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of deltamethrin (insecticide).

Eigenschappen

Hoogte
1 - 260 cm
Kleur
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend