Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomaat 'Premio F1'

Solanum lycopersicum 'Premio F1'  • 

Foto: Tomaat 'Premio F1'

Foto: Tomaat 'Premio F1'

De trostomaat Premio F1 wordt vaak gebruikt door professionele tuinbouwers. Ze geeft dan ook een rijke oogst aan smakelijke tomaten.

Zaaien binnen in een zaaibakje :

 • -voor teelt in verwarmde serre vanaf december-januari
 • -voor teelt in koude serre vanaf eind februari
 • -voor teelt in volle grond vanaf eind maart
 • Zaaitemperatuur : 20-22°C
 • Zaaidiepte : 0,5cm
 • Kiemduur : 8 – 10 dagen
 • Verspenen : zodra de eerste 2 echte blaadjes gevormd zijn mag er verspeend worden van een zaaibakje naar potjes
 • Uitplanten : vanaf half april in serre en vanaf half mei in volle grond
 • Plantafstand : de aanbevolen tussenafstand bedraagt 60 x 60cm
 • Standplaats : serre of een zeer warme plaats in de tuin
 • Begin oogst : vanaf 20 weken na opkomst mits voldoende warmte

1) Zaaien binnenshuis in een zaaibakje :
Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Denk ook aan de nachttemperatuur van uw centrale verwarming! Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.
*Zodra de jonge zaailingen opkomen, de huishoudfolie of het deksel beetje bij beetje verwijderen.
Wanneer aan de kiemplantjes de eerste 2 echte blaadjes verschijnen, mag er verspeend worden. Met verspenen wordt bedoeld het overzetten van de plantjes in een ander zaaibakje of potje op een grotere onderlinge afstand, ongeveer 5cm. Het doel hiervan is het verkrijgen van een sterker wortelgestel. Gebruik hiervoor een verspeenstokje.
Vanaf half mei mag u uitplanten op de definitieve plaats. Voorzie een plaats in serre of in volle grond op een warme, beschutte plaats.
Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden. Met de vermelding (bijvoorbeeld) 40 x 30cm wordt bedoeld: een afstand tussen 2 rijen van 40cm, en een afstand tussen 2 plantjes van 30cm. Het eerste getal wijst op de afstand tussen de rijen. Het tweede getal wijst naar de afstand tussen 2 planten.

2) Zaaien onder glas in een zaaibakje :
Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.
vervolg vanaf 1*

Tip:    Verwijder regelmatig de okselscheuten. De planten moeten vanaf dan gesteund worden door een tomatenspiraal of een steunstok.
         Toppen bij 6 trossen + 4 bladeren. Haal de 7de en 8ste bloemtros weg want vruchten van bloemen na half augustus worden niet meer rijp. De suikers voor de vruchten van de 6de tros worden in de bovenste bladeren gevormd : laat deze bladeren zo lang           mogelijk hangen, hierin worden de suikers gevormd van de onderhangende vruchten.
         Oude, versleten en gele bladeren onder de tros mogen verwijderd worden. Dit geldt niet voor balkontomaten.
         Bij meer dan 6 tomaten per tros, mogen de kleinste bloemen verwijderd worden. Dit geldt niet bij kerstomaten. Dikke, misvormde bloemen mogen ook verwijderd worden.
         Voorkom neusrot bij tomaten en paprika door tijdig voldoende kalk in te werken. 

Eigenschappen

Kleur
 •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladverliezend