MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aster 'Lutetia'

Groeit in 27 tuinen

Latijnse naam
Aster pyrenaeus 'Lutetia'
Variëteit van
Herfstaster (Aster novae-angliae)
Hoogte
40 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
De composietbloemetjes van Aster pyrenaeus 'Lutetia' hebben een Prachtige lilakleur. De hoogte van deze aster bedraagt tussen de 40 en 60 cm. Bloei : aug / sept.
Niet bladhoudend.
Deze aster kwam oorspronkelijk voor in centraal en het westen van de Pyreneeën. In 1831 werd ze voor het eerst beschreven. Nu wordt ze gekweekt als snijbloem.
Plantvoorschriften:
Planten in het voorjaar. Op een zonnige, open plek, zonder overhangende bomen. In goed gedraineerde grond, liefst met compost verrijkt . De grond mag nooit uitdrogen.
Plantafstand +-60 cm (5-7 st. per m2.)
Voor achteraan in de border.
Tip: Zet de aster wel op een luchtige plek en zet ze niet te dicht op elkaar (hiermee voorkomt u aantasting van meeldauw
Verzorging:
Voor bossiger planten knipt u de scheuten in de lente terug wanneer deze 15cm lang zijn en later nog eens begin zomer.
Jonge planten het eerste jaar beslist niet laten uitdrogen.
Tot ze echt volwassen zijn hebben ze steun nodig, daarnaarna beredderen ze zichzeilf. Een goede manier is: Niet zo’n opzichtig hardgroen plastic stokje maar gebruik daarvoor snoeihout van heesters of bomen, welke listig tussen de opgaande stelen van de aster gezet kunnen worden. Als dit steunhout al vanaf het begin van het seizoen geplaatst is, groeien de bloemstelen er op een natuurlijke wijze doorheen.
Controleer in de zomer regelmatig op meeldauw en spuit eventueel met een middel daartegen. Strooi een handje organische mest zoals bloed of beendermeel bij iedere plant.
Verwijder uitgebloeide bloemstengels en als ze verdrogen, snij ze vlak boven de grond af.
Scheur de planten ten minste om de 3 jaar voor de bloei terugloopt en de binnenste pol te zwak wordt, rooi de pollen vroeg in het voorjaar en deel de randen in stukken van ca 15cm doorsnede. plaats de buitenkant terug.
Ziekten:
Gevoelig voor meeldauw in warme zomers met regenachtig weer, het kan interessant zijn om je planten preventief te behandelen vb. met EM ( effectieve micro-organismen) , steeds water onderaan de plant te geven ( niet sproeien op de bladeren)

Berichten over deze plant