MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vleesbes 'Winter Gem'

Groeit in 56 tuinen

Latijnse naam
Sarcococca humilis 'Winter Gem'
Hoogte
50 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze zoete buxus heeft de mooie naam Sarcococca Winter Gem, oftewel winterjuweel, gekregen. Het is inderdaad een bijzonder juweeltje voor de wintertuin, dat nog fantastisch geurt ook. Deze recente vondst komt uit Engeland en is een kruising tussen Sarcococca humilis en Sarcococca hookeriana. Van beide ouders heeft Winter Gem de allerbeste eigenschappen mee gekregen. Van februari tot april is de hele struik bedekt met zuiver witte bloemen. Ze ontspringen uit donkerrode knoppen en verspreiden een fantastische geur. Het blad is glanzend donkergroen en wordt gedragen door dicht vertakte stengels. Is het glanzende, wintergroene blad de mooiste eigenschap? Of is het de winterbloei en de sterke zoete geur van de bloemen? Bij Sarcococca Winter Gem is het gewoon dubbelop.
Vanwege het glanzende blad én de bijzondere geur is dit winterjuweel onmisbaar in de winter- en vroege voorjaarstuin. Het compacte struikje zorgt in borders en perken het jaar rond voor structuur. Zelfs voor potten en bakken is deze nieuwe zoete buxus een uitstekende keuze. U kunt de zoete buxus ook in wat grotere vakken als sterke, bladhoudende bodembedekker toepassen. En wat denkt u van een geurend, wintergroen haagje? Sarcococca Winter Gem wordt als goed vertakt en zeer bossig struikje aangeboden. Dit in tegenstelling tot de gewone zoete buxus die vaak maar twee of drie scheuten heeft. Een grote pot is al snel helemaal gevuld met één of twee exemplaren van Winter Gem.
De hoogte is 50-75 cm dus ook geschikt voor een kleine tuin. De zoete buxus is niet vatbaar voor ziekten en vraagt nauwelijks verzorging. Snoeien is niet nodig. Winter Gem groeit zowel in de zon als in de schaduw en in elke grondsoort.

Bloeitijd: Januari - Maart

Bloem: wit
Blad: glanzend groen
Bladhoudend: ja
Hoogte: 75 cm

Snoeien: niet nodig maar indien nodig dan direkt na de bloei.

Standplaats: zon, schaduw, halfschaduw
Grondsoort: alle
Winterhard: goed winterhard
Extra: heerlijk zoet geurend

Berichten over deze plant