Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snijselderij 'Amsterdamse Donkergroene'

Apium graveolens var. secalinum 'Amsterdamse Donkergroene'  • 

Foto: Snijselderij 'Amsterdamse Donkergroene'

Van snijselder zijn Gewone Snij (of Struik), Amsterdamse Fijne en Amsterdamse Donkergroene (of Fijnbladige of Tuin) de drie bekende rassen. De verschillen zitten in grofheid, bladkleur, bladinsnijding en groeikracht. Gewone Snij is vrij grof en licht van kleur en groeit in de winterperiode goed door. Amsterdamse Fijne is fijner, donkerder van kleur en heeft ingesneden blad. De groeikracht is traag. Amsterdamse Donkergroene ligt wat groeikracht, grofheid en kleur blad tussen de twee eerder genoemde typen in. De bladstelen zijn kort en het blad heeft een diepe insnijding (De Amateurtuinder nr. 2, 1992).

Smakelijk, gladbladig soort met donkergroene blaadjes. Vroeger werd dit ras rond Amsterdam geteeld en landelijk gewaardeerd.

Zaaien: maart-juli voor oogst het zelfde jaar of augustus - september voor oogst in het voorjaar erna. ‘s Winters zaaien in potten voor oogst op de vensterbank Selderie staat bekend als een trage en moeilijke kiemer. Dat valt echter wel mee als je de volgende methode volgt: 1) Selderie is een lichtkiemer, de zaden mogen dus niet bedekt worden met aarde, maar moeten gewoon worden aangedrukt en vochtig gehouden. Bedekken met een lichtdoorlatend(e) vlies of doek voorkomt te snelle uitdroging. 2) Selderie houdt niet van te hoge temperaturen. Kieming tussen 15-22°C is optimaal. Pas dus op voor bestraling achter glas door de zon. Op deze manier vindt kieming binnen 2 weken plaats.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm