MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Hop

Humulus japonicus

Foto: Japanse Hop

Humulus japonicus of Japanse hop is een klimplant uit de hennepfamilie. In de tropen is hij groenblijvend is maar in koudere klimaten groeit is hij halfhard. De plant mag in de herfst volledig wordt teruggesnoeid en herneemt in de lente. Dit is een woekerplant vanaf USDA zone 9 en warmer.

Het is een stevige groeier die tot 5-8 m hoog kan groeien mits een goede ondersteuning. Zonder steun groeit hij als bodembedekker. Hij is dus perfect om een muur of schutting te bekleden. In warme tot gematigde streken is het een woekerplant die heel snel grote oppervlakken kan bedekken en de locale flora verstikken.

De bladeren zijn donkergroen, 5-6 cm lang, 5 tot 7-lobbig. De bladeren zijn bedekt met korte stugge haartjes op de bovenkant en stekende haartjes aan de onderkant. De bladsteel is even lang of iets korter dan het blad en bedekt met korte stugge haartjes. De stengel is groen tot purper en eveneens bedekt met haartjes.

De plant is tweehuizig, de mannelijke bloemen zijn 5 mm in diameter en de vrouwelijke bloemen 15-20 mm in diameter, beide zijn lichtgroen. De vrouwelijke bloemen groeien in een korte aar die met de tijd gaat overhangen. De bloei vindt plaats van het midden tot het begin van de herfst en duurt ongeveer 2 maanden. De bestuiving, alsook het verspreiden van de zaden, gebeurt door de wind.

De bloemen trekken bijen en vlinders aan. Let op: het pollen is allergeen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend