Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Lang Cypergras

Cyperus longus  • 

Foto: Lang Cypergras

Cypergras zijn planten uit de familie van cypergrassen of Cyperaceae. Het zijn rietachtige planten met een fris diepgroen slank blad wat mooi beweegt in de wind.

De naam Cyperus is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse kyperos ofwel plant met een geur. De wortelstok van bepaalde Cyperus soorten wordt namelijk in de parfumindustrie gebruikt.

Lang Cypergras is een plant van 80 tot 120 centimeter hoog. Het blad van cypergras is lang, rank en een rijke groene kleur.
Het heeft een scherpe rand. In mei en juni bloeit cypergras met mooie bruinrode aren. Lang Cypergras werd vroeger veel gebruikt om manden en tassen mee te vlechten.

In de natuur komen we cypergras overal langs de waterkant, in vochtige graslanden en in greppels tegen. Lang Cypergras groeit in Europa, Azië en Noord-Afrika. De plant groeit net zo gemakkelijk op zand als op klei en stelt weinig eisen aan de pH waarde van het water.

Cypergras met zijn ranke blad en elegante doch onopvallende bloei is een van mooiste moerasplanten voor de vijver. Met wind geeft het blad beweging bij de vijver en een mooi zacht ruisend geluid. Plant cypergras liefst met de voeten in het water, op een diepte van vijf tot twintig centimeter. Gebruik cypergras alleen voor de water grotere vijvers.

Gebruik voor cypergras een vijvermand en knip elk jaar de uitlopers bij want deze plant groeit bijzonder hard. Cypergras kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan. Laat Cypergras in de winter  staan voor een donkerbruin mooi effect en snoei pas in het voorjaar. Daarna zal de plant zich vernieuwen. Zo hou je het hele jaar door een mooi plaatje.

Cypergras kan gezaaid worden maar scheuren is ook gemakkelijk. Een paar worteluitlopers in de grond gezet  groeien in snel tempo uit tot een mooie kluit planten .Ook wortelstek kan prima worden toegepast.

Lang Cypergras is een prachtige , bijna tropische uitziende, plant voor een ‘dramatisch’ effect.
De plant woekert, dus gebruik manden om de groei te beperken.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 150 cm
Vochtigheid
Nat