MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Echte Bosanemone (algemeen)

Groeit in 94 tuinen

Latijnse naam
Anemone blanda
Andere benamingen
Oosterse anemoon
Hoogte
10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze uit Turkije en Griekenland afkomstige anemone soort is volledig winterhard. Zij worden niet hoger dan 10-20 cm en zij daarom zeer geschikt voor bijna alle toepassingen. De bloemetjes, die overigens veel lijken op die van madeliefjes, staan heel leuk in rotstuinen en langs vijver randen, maar u kunt ze ook verwerken in borders of perken, op plaatsen waar voor veel andere soorten geen ruimte meer is. Dankzij hun zeer geringe hoogte zijn ze uiteraard ook zeer geschikt voor potten en kuipen op balkon of terras. En natuurlijk is ook de anemone blanda zeer geschikt voor verwildering en vermeerdering. Kan geplant worden van september tot december.

De oosterse anemoon (Anemone blanda) is een kruidachtige plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

De plant wordt 10-20 cm hoog en heeft een knolvormige wortelstok. De bloem heeft acht tot veertien donkerblauw tot blauwviolette bloemdekbladeren, die botanisch gezien kelkbladeren zijn. Er komt ook een witte variƫteit voor. De wortelbladeren zijn van boven zwak behaard. De bloeitijd valt in maart en april.
De soort komt van nature voor in Zuid-Europa in Griekenland en Turkije, maar als verwilderde sierplant komt de plant ook in Midden- en West-Europa voor.

De oosterse anemoon lijkt sterk op de blauwe anemoon (Anemone apennina), maar bij die plant is de onderzijde van de bloemdekbladeren en de onderzijde van de bladeren behaard, knikt de bloemsteel na de bloei niet en hebben de bladslippen van de wortelbladen een korte steel. De vrucht is een eenzadige dopvrucht. Aan het zaad zit een mierenbroodje.
Het melksap van de oosterse anemoon is iets giftig, omdat de stof protoanemonine in het sap voorkomt.

Berichten over deze plant