MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Wit vetkruid

Groeit in 98 tuinen

Latijnse naam
Sedum album
Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Sedum album is een witbloeiend tot witroze vetkruid (Wit vetkruid is een inheemse plant, die je tegenwoordig veel langs dijken ziet, tussen de basaltkeien). De witte stervormige bloemen verschijnen al in mei en Sedum album bloeit meestal door tot in juli.
Sedum album is een kussenvormende plant en staat het liefst op een voedselarme bodem en op een zonnige plaats. De hoogte van Sedum album bedraagt circa 5 tot 15 cm.
Wit vetkruid slaat zijn vocht op en kan daardoor heel lang zonder water.

Sedum album is te gebruiken in stapelmuurtjes in een rotstuin, als groenblijvende bodembedekker, maar ook zo op het dak te plaatsen. Sedum album kan ook gebruikt worden als dakbegroening of als vulling van plantenbakken op branderige plaatsen. 
Sedum album heeft geen onderhoud nodig, zaait zich wel behoorlijk uit.

De naam Sedum is afkomstig van het Latijnse sedare, dat afhouden betekent (Sedum is het bijgeloof dat de plant donder en bliksem kan afweren).

Berichten over deze plant

 • Ann V.Ann V.
  Opvallend, hoe vlindersoorten een voorkeur hebben voor bepaalde planten. Op het wit vetkruid zitten voortdurend een handvol koevinkjes en oranje zandoogjes, en ook de heleniums worden vooral door die soorten bezocht. Op de betonie daarentegen tel ik de hele dag door 10-15 citroenvlinders.
  Dinsdag 3 Juli 2018 om 17:26  •  Wit vetkruid (Sedum album), Zonnekruid (algemeen) (Helenium autumnale)
  •  1 reactie
  • Chris V. Chris V. Niet alleen vlinders hebben zo van die "goestingskes". De bergthijm werd bijna uitsluitend bezocht door hommels, terwijl het kattenkruid zowel hommels als bijen plezierde. De lavendel kreeg dan weer … Lees verder »
   Zondag 23 September 2018 om 13:41
 • Dirk K.Dirk K. voegde een foto toe aan Wit vetkruid (Sedum album) Zondag 28 November 2010 om 17:55