MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tripmadam

Sedum reflexum  • 

Foto: Tripmadam

Tripmadam
Foto: Tripmadam
Foto: Tripmadam

Omschrijving

Tripmadam is familie van de Crassulaceae (Vetplantenfamilie).

Een zeer oude plantensoort die al door onze verre voorouders werd verzameld en waarschijnlijk al bestond in het dinosauriër-tijdperk. Het verspreidingsgebied van deze vetplant: West-, Zuid- oost, Zuid- en Midden-Europa, noordwestelijk tot in Ierland, Groot-Brittannië, Nederland en België en noordelijk tot in Zuid-Scandinavië (Zuid Noorwegen) en oostelijk tot in Rusland. In Noord Amerika niet inheems maar geïntroduceerd. De Tripmadam komt in het wild voor in Nederland en België, maar is dan zeldzaam/zeer zeldzaam en staat op de rode lijst. Komt ook als verwilderde plant voor.

Zij groeit op zandgrond, zandige dijken, rivierduinen en muren, stenige plekken, rotsspleten, droog grasland, stadswallen, basaltglooiingen, daken, rivierengebied. Als gekweekte vorm soms verkrijgbaar. Een mooie plant voor in de rotstuin, als bodembedekker, op droge keien-muurtjes, zonnige plekken, opvuller van bloembakken, potten en tuinhoekjes waar voldoende zon komt.

Wordt tot ca. 15-35 cm. hoog en vormt zoden.

De plant heeft zowel ronde stengels zonder- als met bloemen. De bloemloze stengels vallen na het afsterven snel af, de bloemdragende stengels blijven staan. De bloemloze stengels hangen naar beneden of kruipen over de grond, de bloemdragende stengels hebben voordat ze gaan bloeien de neiging om te gaan knikken, tijdens de bloei staan ze echter recht- of schuin omhoog. Oudere planten vertonen 'littekens' op een van onderen kale stengel waar ooit blaadjes hebben gezeten.

De Tripmadam bloeit van juni tot augustus met onregelmatig gevormde schermen van felgele bloemetjes die aan het uiteinde van de stengel dicht opeen staan. Zowel de kroon- als de kelkblaadjes hebben de felle gele kleur, de kelkblaadjes zijn echter veel kleiner, spitser en fijner. De bloemen lijken veel op die van de Muurpeper (Sedum acre), zijn ongeveer even groot maar smaller aan de voet. Daarnaast heeft Tripmadam 6- en Muurpeper 5 kroonblaadjes. De bloemstengels van Tripmadam zijn groen-rossig tot rossig van kleur en lijken wat schubbig.

De mogelijk vertakte stengels hebben smalle, stijvige langwerpige wasachtige blaadjes (ca. 1-2 cm. lang) die aan de top iets gebogen zijn. De blaadjes hebben een groene tot blauwgroene kleur met een grijzig zweem, soms zijn de blaadjes rossig. De blaadjes zijn stevig, de onderzijde boller dan de bovenzijde en met aan het uiteinde een stekelpunt. De blaadjes groeien dicht opeengepakt in etages rondom de bloemloze stengel.

Het wortelstelsel is wat kronkelig en vertakt in fijne worteltjes. Wortelvorming vanuit de liggende stengels.

Tripmadam is winterhard en wintergroen, groeit het hele jaar door, maar is in de winter duidelijk minder mooi en weelderig dan in het voorjaar en de zomer en draagt 's winters dus ook geen bloemen.

Onderhoud

Af en toe de bodem wat bevochtigen en er voor zorgen dat de plant niet te nat komt te staan of dat er water onder in de pot blijft staan. Is makkelijk te vermeerderen d.m.v. deling, zaaien, stekken.

Vereisten

Tripmadam is een makkelijke plant die weinig of geen onderhoud nodig heeft, maar houdt wel het liefst van een droge bodem en een zonnige standplaats, hoewel de plant ook in de halfschaduw kan groeien. Tripmadam prefereert een goed gedraineerde, droge, zandige/stenige grond, zwakzuur, voedselarm en vrij kalkarm.

Gebruik

Tripmadam kan gegeten worden, en wordt dan in salades, sauzen, soepen, dressings, garnering, bij vis, aardappelgerechten etc. gebruikt. Alleen de frissere blaadjes en de nog niet bloeiende spruiten gebruiken. Vooral in maart-mei goed te oogsten. Tripmadam moet vers worden gebruikt, smaakt een beetje lichtzurig en peperig, combineert goed met citroen en wordt ook wel als bestanddeel voor kruidenwijn en kruidenazijn gebruikt.

Samen met andere sedumsoorten en sempervium geschikt voor Ecodakbedekking.

Geschikt als drachtplant voor in de bijen- en vlindertuin, wordt n.l. veelal bezocht door honingbijen, solitaire bijen, hommels en vlinders. Tripmadam is de waardplant voor de dagvlinder Apollovlinder (Parnassius apollo) en de nachtvlinder Wolfsmelkuil (Acronicta euphorbiae).

Goed toepasbaar in rotstuinen, geveltuinen, terrastuinen, tegeltuinen, Eco-bouw.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend