MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Siererwt 'Dorothy Eckford'

Lathyrus 'Dorothy Eckford'

Foto: Siererwt 'Dorothy Eckford'

'Dorothy Eckford' is een van de beste lathyrus-rassen, deze grootbloemige reukerwt was vooral in het begin van de 20e eeuw immens populair. De plant heeft heerlijk geurende zuiver witte bloemen en bloeit vanaf het begin van de zomer tot in de vroege herfst.

'Dorothy Eckford' werd in 1907 verkozen tot de beste witte variëteit en was vernoemd naar de kleindochter van de kweker, Henry Eckford.

Nederlandse namen voor de lathyrus odoratus zijn pronkerwt, siererwt en reukerwt. Oorspronkelijk komt de lathyrus uit Zuid-Europa en groeit daar door struiken en wijngaarden. Ook in Noord-Amerika komt de plant tegenwoordig veel voor. Regelmatig de bloemen plukken en uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt voor een langere bloeiperiode. 

Teelt: De zaden voor het zaaien 6 uur laten voorweken (vooral wanneer er wat later gezaaid wordt). Onder glas zaaien vanaf maart tot juni, in potjes of in zaaibakken. Dun uitzaaien en daarna de zaden met een 1,5 centimeter dik laagje aarde of compost bedekken. Druk de grond goed aan en geef water. Laat de zaden ontkiemen op een warme plek, na ongeveer 10 tot 20 dagen komen de zaailingen te voorschijn.

Zodra de eerste kiemblaadjes zijn verschenen de plantjes uitdunnen of verplanten, een onderlinge afstand van 5 centimeter aanhouden. Vanaf eind mei de plantjes buiten laten afharden (pas op voor nachtvorst), daarna uitplanten in de volle grond.

Ter plekke zaaien kan ook, zaai twee zaden vlak naast elkaar vanaf april tot juni op de definitieve plaats, een plantafstand van 5 centimeter aanhouden. Bedek de zaden met 1,5 centimeter grond en druk goed aan, geef regelmatig water en houd de grond onkruidvrij. Zodra de plantjes voldoende groot zijn de planten uitdunnen of verplanten.

In de volle grond een plantafstand van 45 centimeter aanhouden. Regelmatig water geven en de grond onkruidvrij houden. Vanaf juni tot september in het volgende jaar zal de lathyrus gaan bloeien. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 250 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon