MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Blaassilene Blaassilene Blaassilene +

Groeit in 89 tuinen

Latijnse naam
Silene vulgaris
Hoogte
30 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon

Algemene omschrijving

De blaassilene (Silene vulgaris) is een overblijvende plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Het is een in België en Nederland vrij zeldzaam (Rode lijst 2012) voorkomende, 30-60 cm hoge plant die kan worden aangetroffen op matig voedselrijke, iets droge zand-, klei- en leemgrond, in bermen en tegen hellingen, in de duinen en op grazige grond. De plant prefereert een zonnige standplaats.

De verticale stengels zijn onbehaard en komen op uit een gebogen, diep in de grond vertakte wortelstok. Op de knopen van de stengels zitten smalle, tegenoverstaande bladeren.

De aan elke stengel hangende bloemen zijn dag en nacht geopend. 's Avonds verspreiden de bloemen een aangename klavergeur, en trekken dan bijen en nachtvlinders aan. De bloeiperiode loopt van mei tot september. De vijf wittekroonbladen zijn diep ingesneden. De kelkbuis is sterk opgeblazen en gelig tot paarsachtig geaderd. Aan deze kelkbuis dankt de plant haar naam. De bloemen zijn vaak tweeslachtig, waarbij zelfbestuiving niet optreedt doordat de mannelijke en vrouwelijke bloemen niet gelijktijdig rijp zijn.
Bron: Wikipedia

De plant wordt nauwelijks medicinaal toegepast, maar de sappige jonge scheutjes zouden wel culinair worden gebruikt: Plants for a futuremeent te weten dat ze smaken als erwtjes met een licht-bittere ondertoon, een bitterheid die bij blancheren verdwijnt. Door de aanwezigheid van saponines is wel enige voorzichtigheid aangewezen, en je eet er dan ook best geen al te grote hoeveelheden van.
Brone: annetanne.be

Berichten over deze plant