MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosaardbei 'Baron von Solemacher'

Bosaardbei Baron von Solemacher is een populaire en productieve soort die oorspronkelijk uit Duitsland komt. Hij produceert een overvloed aan kleine, rode, langwerpige bosaardbeitjes met een typische, zoete en aromatische smaak. Deze planten vormen geen uitlopers en daardoor zij ze zeer geschikt voor de kweek en gebruik in bloempotten, balkonbakken en hanging baskets.

Baron von Solemacher is een doordragende soort die al in het eerste jaar van de zomer tot in de herfst geoogst kan worden. Aardbeien zijn heerlijke vruchten die het lekkerst smaken als ze echt vers zijn. Verser dan aardbeien uit eigen tuin kan niet. Deze zeer geliefde, zoete vruchten zijn zeer gemakkelijk zelf te kweken in uw tuin,moestuin, bloempotten en bakken en in uw vierkante moestuin voor degene die minder ruimte hebben. Heerlijk in desserts, met yoghurt als toetje of ontbijt en natuurlijk niet te versmaden in een lekkere fruitsalade.

Latijnse naam     Fragaria vesca
Zaaitijd     februari - maart
Oogstperiode     mei - augustus

Binnen zaaien: eind februari - begin maart
Kiemen: 15 - 20 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand:  25 cm
Standplaats:  zonnig - goede afwatering
Oogstperiode: mei - augustus

Volgens sommige bronnen ontkiemt aardbeienzaad het beste nadat het is gestratificeerd. Plaats hiervoor het dichte pakje zaad 2 - 4 weken in de koelkast. Laat ze hierna rustig op temperatuur komen voordat u de zaden zaait.

Eind februari  kan begonnen worden met binnenshuis of onder glas zaaien in luchtige zaaigrond. De zaadjes moeten met een zeer dun laagje zaaigrond worden afgedekt omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. De grond licht vochtig houden en plaats de zaadjes in halfschaduw.  Nadat de jonge zaailingen hun tweede reeks blaadjes hebben gekregen, kunnen ze worden uitgedund. Er moet  7- 10 cm ruimte tussen de zaailingen zitten. Ook kunnen ze overgezet worden in aparte potten. Dit is handig omdat de planten dan gemakkelijk in de vollegrond kunnen worden gezet. Als de plantjes groot genoeg zijn om ze te hanteren, kunnen ze buiten geplant worden zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Laat ze geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur. Regelmatig extra bemesten en water geven is nodig voor een goede groei van de aardbeien. 

Geen aardbeien planten op grond waar de laatste 3 jaar aardappelen, tomaten, pepers, aubergine of aardbeien hebben gestaan. Zodra er vruchten aan de plant komen, deze ondersteunen met bijv. stro zodat de vruchten niet gaan rotten. Altijd water geven rondom de plant en niet op de plant. Zodra er vruchten beginnen te groeien deze afdekken met speciale netten om te voorkomen dat alle aardbeien door vogels en slakken worden opgegeten.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Matig
Licht
Zon