Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomaat 'Rotkäppchen'

Lycopersicon lycopersicum 'Rotkäppchen'  • 

Foto: Tomaat 'Rotkäppchen'

Tomaat Rotkappchen is een biologisch gekweekte tomatensoort. Hij groeit vrij compact en blijft relatief klein. Hij kan gemakkelijk in grote potten worden gekweekt. De kleine, ronde tomaatjes wegen ongeveer 50 gram per stuk. Hij kan ook gemakkelijk op balkons en in hangmanden worden gekweekt. Deze plant is zeer geschikt voor de verkoop van jonge plantjes.

Gebruik Rotkappchen in salades, soepen, sauzen, pastasauzen, wok gerechten, ovengerechten, als snack, als gezond hapje en zo gegeten uit het vuistje. Gebruik ook in alle gerechten met tomaten. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 55 - 60 cm.

  • Binnen zaaien: februari - april
  • Kiemtijd: 6 -14 dagen
  • Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
  • Zaaidiepte: 2 - 3 mm
  • Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
  • Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
  • Plantafstand: 45 - 50 cm
  • Standplaats: zonnig - beschut (kas)
  • Dagen tot oogst: 60 - 90

Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C

Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas. 

Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm