MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Baardiris 'Zalmroze'

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Iris germanica 'Zalmroze'
PH
Kalkrijk

Algemene omschrijving

 Er zijn planten die je nooit teleurstellen en maanden achter elkaar bloeien. maar er zijn ook planten die maar een paar weken bloeien en dan een gigantische indruk maken. Zoals de baardiris. Met zijn grote bloemen en fantastische kleuren is deze plant ronduit spectaculair!

De Baardiris-Iris germanica:  De baardiris is te herkennen aan zijn vrij brede, zwaardvormige blad. Dit verdwijnt in de zomer, in het najaar verschijnen de nieuwe bladeren. Op de kroonbladeren van de bloem zit een soort aaibaar 'harig' stukje dat de 'baard' wordt genoemd en de naam van de iris verklaart. Er zijn heel veel soorten baardirissen en allemaal zijn het opvallende verschijningen. ze worden ongeveer 70 cm hoog.

Familie: De Iris heeft veel familielden. Vaak al in jan en febr verschijnt het kleinste lid daarvan; de dwergiris reculata een bolgewas. Bekend zijn ook de soorten die graag langs het water groeien. De gele Iris (Iris pseudacorus) groeit soms zelfs in het wild langs sloten en plassen. De Siberische Lis (Iris siberica) stelt minder eisen en groeit langs de vijver, maar ook in een border waar de grond wat droger is. De baardiris, die in mei en juni bloeit, heeft een knolachtige wortelstok en houdt juist van droge kalkrijke grond. Schaduw stelt hij niet op prijs. Maar hoe meer zon, hoe liever.

De verzorging:  Vroeg in het voorjaar en na de bloei kunnen baardirissen worden bemest. Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte, anders steken de irissen hun energie in het maken van blad en niet van bloemknoppen. Bloed-en beendermeel is heel geschikt.

Het planten: Een zonnige, droge plek is voor de baardiris prima. Omdat de wortelstokken er vooral niet van houden om in de winter te nat te staan, kunt u de aarde wat ophogen. Plaats de wortelstok op die verhoging, spreid de wortels naar beneden toe uit en druk ze stevig aan. De bovenkant van de wortelstok bedekt u niet met aarde. Plant de wortelstok zo dat het gedeelte zonder blad richting het zuiden wijst. Dus eerst de kale wortelstok en dan het gedeelte met blad. Zo heeft hij het meeste profijt van het zonlicht en krijgt de wortelstok geen schaduw van zijn eigen blad.

Verjongingskuur: Na een jaar of drie/vier, vanaf half juli en in augustus, moeten de baardirissen worden gedeeld en de jongste stukken opnieuw worden geplant. Zorg dat de wortelstokken deels boven de grond uitkomen. Zo'n verongingskuur is nodig om de baardirissen beter en rijker te laten bloeien.

Combineren in de border: Prachtig is de combinatie van baardirissen met de vaste oosterse papaver (Papaver orientale). het donkere blad van purperklokje (Heuchera) en de bijna open bloemschermen van duizendblad (Achillea) zorgen voor een extra accent.